OROSZVILAG.HU


Tartózkodó közeledés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2017-07-16 15:26:54  |  
Oroszvilag.hu

Tartózkodó közeledés

Fények és árnyak

Tartózkodó közeledés

A csütörtökön Kijevben véget ért EU-Ukrajna csúcson Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Ukrajna európai törekvéseinek támogatásáról biztosította Kijevet. Az EU vezetői azonban arra nem voltak hajlandóak, hogy a találkozó után közös deklarációt adjanak ki Ukrajnával. Petro Porosenko ukrán elnök bejelentése szerint szeptember 1-jétől a reformok új szakasza veszi kezdetét Ukrajnában az Európához való közeledés jegyében.

A közelmúltban megvalósult a vízummentesség Ukrajna és az EU között, ratifikálásra került az EU-Ukrajna társulási egyezmény. A találkozó előtt Franciaország, Hollandia és Németország úgy nyilatkozott, hogy ellenzi Ukrajna esetleges EU-tagságát. Szintén kétségei vannak Lengyelországnak, mely nyilvánvalóvá tette, hogy Ukrajnának nincs helye az EU-ban tömeggyilkosok kultuszával.

Brüsszel elégedetlen a korrupció elleni ukrajnai küzdelem mértékével - mint erre nyíltan is utalt Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke - és a reformok ütemével.

Ukrajna hosszú távon NATO-tagságra is törekszik, melyet most az ország lakóinak többsége (60 %) támogat. Kijev úgy véli, 2020-ra teljesíteni tudja a csatlakozási követelményeket.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

 

Cimkék: Ukrajna, EU, Kijev,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat