OROSZVILAG.HU


Kezdődhet az Északi Áramlat építése

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-02-13 14:26:56  |  
Kecskeméti Gábor

Kezdődhet az Északi Áramlat építése

Finnország kiadta a hiányzó környezetvédelmi engedélyeket

Finnország zöld utat ad a Keleti-tengeren keresztül vezető gázvezetéknek

Kezdődhet az Északi Áramlat építése


 

Finnország szabaddá tette az utat a német-orosz földgáz vezeték építéséhez: az ország környezetvédelmi hatósága pénteken kiadott egy, még hiányzó engedélyt a több milliárdos beruházás számára. Az építkezés előreláthatólag áprilisban kezdődik és a következő évben fejeződik be.

(ddp) A sokat vitatott beruházás költségeit a német-orosz közös vállalat, a Nord Stream (Északi Áramlat) 7,4 milliárd euróra becsüli. Az 1220 kilométer hosszúságú keleti-tengeri gázvezeték 2011-től fog szibériai földgázt szállítani az oroszországi Vyborg kikötőjéből a németországi Greifswaldba (Mecklenburg – Elő-Pomeránia) és 2016-ra érheti el a teljes szállítási kapacitást, ami évi 55 milliárd köbméter gáz szállítását jelenti.

A nemzetközi jog szerint az építést jóvá kell hagyniuk azon államoknak is, melyeknek gazdasági és tengeri övezetét érinti. Dánia és Svédország után a tavalyi év végén Helsinki is jelezte hozzájárulását, ugyanakkor a lehetséges környezeti hatásokról szóló további információktól tette függővé a végleges döntést. Az illetékes hatóságok mostanra jóváhagyták a 375 kilométer hosszan a finn gazdasági és tengeri övezetben húzódó a gázvezeték építését.

Az EU 2000-ben a közös érdekek miatt engedélyezte tervet, azonban ez fenntartásokba is ütközik. Így például a környezetvédők a halállományért és a tengeri madarakért aggódnak. Gondot okozhat emellett, hogy az építkezés során a két világháborúból hátra maradt robbanószerek és kémiai támadóanyagok, melyekről azt feltételezik, hogy a tengerfenéken találhatóak, megsérülhetnek. Emellett a beruházás bosszantja a balti államokat és Lengyelországot, amelyek eddig Oroszországtól tranzitdíjat kaptak a területükön áthaladó szárazföldi vezetékekben történt szállítás után.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerdán a Balti-tenger menti államok csúcstalálkozóján azért fáradozott, hogy bagatellizálja azok véleményét, akik a környezetvédelemért aggódnak és az építési tervekkel szemben megnyilvánuló „érzelmi reakciók” feletti csodálkozását fejezte ki. Az Északi Áramlat gázvezeték „teljesen biztonságos és megbízható”, biztosított mindenkit Putyin.

Az Északi Áramlat befektetési és fenntartási társasága 51 százalékban az orosz Gazprom konszern tulajdona. A német vállalatok, az E.ON Ruhrgas és a Wintershall (a BASF csoport tagja) 20-20 százalékban a holland Gasunie 9 százalékban részesedtek a tulajdoni hányadból. A korábbi német kancellár, Gerhard Schröder vállalta el az Északi Áramlat felügyelő bizottságának vezetését.

Forrás:

http://www.nzz.ch/nachrichten/international/finnland_gibt_gruenes_licht_fuer_ostsee-pipeline_1.4931101.html

http://www.nord-stream.com/de

 

Cimkék: gázvezeték, németország, északi, áramlat,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat