OROSZVILAG.HU


Szaakasvili Párizsba látogatott

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-06-10 14:38:22  |  
Mezei Bálint

Szaakasvili Párizsba látogatott

Grúzia új partnereket keres euroatlanti integrációjához 

Szaakasvili Párizsba látogatott

Miheil Szaakasvili Franciaországba látogatott

A grúz államfő 2010. június 7-én, hétfőn érkezett Párizsba, ahol találkozott Nicolas Sarkozy francia elnökkel is. Az első megbeszélések biztonságpolitikai jellegűek voltak, és az Elysée Palotában kaptak helyet. A delegációk szót ejtettek a 2008 nyarán Dél-Oszétiában kirobbant fegyveres konfliktusról és az augusztus 12-én francia közvetítéssel megkötött fegyverszünet részleteiről is. A tárgyalások központi témájához tartozott a grúz szerepvállalás a NATO afganisztáni békemissziójában illetve a Tbiliszinek eladott francia gyártmányú – a Magyar Honvédség által is alkalmazott - Mistral rakéták sorsa is. Szaakasvili és Sarkozy együttműködési keret-megállapodásokat írtak alá az energiaszektor, a külkereskedelem és a turizmus tárgykörében.

Bernard Kouchner külügyminiszter határozottan kiállt Grúzia területi sérthetetlensége mellett. „Franciaország megerősíti Grúziának nyújtott támogatását a genfi egyeztetések, Tbiliszi területi integritása és szuverenitása ügyében. Párizs számára Grúzia fennhatósága a nemzetközileg elismert határaiig terjed.” A legfőbb francia külügyér (korábbi egészségügyi miniszter), egyben az európai uniós kapcsolatokért felelős kormánytag sürgette az Afganisztánban francia parancsnokság alatt szolgálatot teljesítő 172 grúz katona küldetésének mielőbbi meghosszabbítását.

A négyszemközti megbeszélések után a grúz elnök országa „nagy és erős barátjának” nevezte Franciaországot, külön kiemelve a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szükségességét. A mindkét fél által „kiemelkedő jelentőségűnek” nevezett, legfelsőbb szintű egyeztetés a fentiekben már felsoroltakon kívül a gazdasági kooperáció valamint az egészségügyi ellátórendszerek összehangolásának lehetőségeit is elemezte. „Kitértünk Grúzia esetleges csatlakozására a NATO és az Európai Unió szervezeteihez” – mondta Szaakasvili, aki először járt hivatalos látogatáson Párizsban, és egy percig sem titkolta, hogy utazásának elsődleges célja Tbiliszi szövetségi rendszerének kiszélesítése volt. Ennek megfelelően a szokásos diplomáciai fordulatok alkalmazásával méltatta újonnan szerzett atlanti partnerét: „Egy hatalmas országot látok mellettünk, mely fenntartások nélkül pártolja Grúziát az államközi együttműködések minden lehetséges vonatkozásában. A francia elnök kiváló példát mutat politikánk támogatására. Egyfelől segíti Grúziát, másrészt befolyását latba vetve igyekszik előmozdítani területi egységét és európai integrációját.” A két elnök találkozója mellett a first lady-k is négyszemközti megbeszéléseket folytattak. Sandra Elisabeth Roelofs, Szaakasvili holland-grúz kettős állampolgárságú felesége és Carla Bruni, Sarkozy olasz születésű neje elsősorban az emberi jogok kérdéskörét vizsgálták.

A grúz elnöki pár franciaországi látogatása egyben a kaukázusi ország Párizsban tartott kulturális hetének megnyitójára esett. A „Grúz napok” nevet viselő programsorozat fő attrakciójának számító „Grúz tavasz – a Magnum napló” című fényképkiállítás anyagát a nemzetközi Magnum fotóügynökség legszebb, Szakartvelót ábrázoló portréiból válogatták ki.

(Rustavi 2)

 

Cimkék: Grúzia, Nicolas Sarkozy, Szakaasvili, Carla Bruni, Bernard Kouchner, Sandra Elisabeth Roelofs, területi integráció
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat