OROSZVILAG.HU


Anna Chapman tudta, hogy a lebukás szélén áll

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-07-12 15:28:38  |  
Gyóni Gábor

Anna Chapman tudta, hogy a lebukás szélén áll

Már június 11-én döntés született az ügynökcseréről? 

 Anna Chapman tudta, hogy a lebukás szélén áll

Az amerikai-orosz kémügy lezárulása után most már jól ismertek a részletek arról, hogyan is zajlott az orosz hírszerzők elleni akció. Ma már az is ismert, hogy Anna Chapman tisztában volt vele: a lebukás szélén áll.

Az orosz kémhálózat letartóztatása Anna Chapmannal kezdődött. A FBI csapdát állított az orosz kémnőnek: június 26-án felhívta őt az FBI egyik ügynöke, aki egy „Roman” nevű orosz  hírszerzőként mutatkozott be és találkozót ajánlott neki New-Yorkban.

Chapman gyanút fogott, mert csak nemréggel azelőtt cserélt adatokat összekötőivel egy zárt komputeres hálózaton keresztül. Chapman végül elment a találkozóra, de a gyanúja csak megerősödött. Először is, a telefonbeszélgetés alapján „Roman” magasrangú személynek tűnt, a találkozó során viszont kiderült, hogy nem az. Másodszor, „Roman” megkérte, hogy adjon át egy hamis útlevelet egy másik hírszerzőnek, korábban viszont soha nem kapott ilyen feladatot.

Ezért a találkozó után Chapman vett egy mobiltelefont és két SIM-kártyát, majd fölhívta Oroszországban élő apját, és közölte, a lebukás szélén áll. Apja, Vaszilij Kuscsenko, aki maga is egykor a KBG-ben dolgozott, azt tanácsolta neki, vigye be a hamis útlevelet a rendőrségre.

Másnap Anna Chapman bevitte az útlevelet a rendőrségre, ahol az FBI letartóztatta. Ezzel vette kezdetét a kémügy.

Hasonlóan csalták csapdába Mihail Szemenkót is, akinek júniusban magukat orosz kormányembereknek kiadó FBI ügynökök adtak feladatokat.

Chapman és Szemenko a legfiatalabb és legtapasztalatlanabb ügynökök voltak, míg a kémhálózat más tagjai már 10-20 éve az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak.

A The Washington Post értesülései szerint már június 11-én, azaz több mint két héttel az ügynökök letartóztatása előtt döntés született arról (Barack Obama elnök jóváhagyásával) hogy az ügynököket kicserélik majd az USA számára kémkedő oroszokkal!

 

(gazeta.ru)

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat