OROSZVILAG.HU


Az RWE átáll a Gazpromhoz?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség és a világ
  |  2010-07-13 00:50:21  |  
Kecskeméti Gábor

Az RWE átáll a Gazpromhoz?

A Nabucco egyre kevésbé reális alternatívája a Déli Áramlatnak

Az RWE átáll a Gazpromhoz?

Csábítás Moszkvából
 
Gazprom ajánlat az RWE német energiavállalatnak
 
Ki képes gazdaságosabban ellátni Európát gázzal – és milyen útvonalon? Az Európa gázellátása körüli harcban a Gazprom saját oldalára kívánja állítani a német RWE konszernt. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese ugyanis meghívta a német vállalatot a Déli Áramlat kivitelezésében résztvevő cégek közé, jóllehet az RWE jelenleg a Nabucco gázvezeték építésében vesz részt, ami viszont a Déli Áramlat konkurense.
 
Jóllehet a németek kijelentették, hogy továbbra is a Nabucco projektben érdekeltek és a vetélytárs gázvezeték építésében való lehetséges részvételüket nem kívánták kommentálni. A német konszern egyik szóvivője szerint spekulációkat és piaci pletykákat általában nem véleményeznek az RWE-nél: „Tény: a Nabucco projekt felel meg leginkább jelenleg az RWE kritériumainak és illeszkedik a vállalat Európában és a Kaszpi-térségben folyó terveihez.”
 
A Nabucco egyelőre nem kapott szállítási ígéreteket
 
A több európai energiavállalat által tervezett Nabucco lényege, hogy Oroszország megkerülésével Türkmenisztánból és Azerbajdzsánból fedezzék az egyre növekvő nyugat-európai földgázigényt, ám az évek óta tartó előkészületek és tárgyalások ellenére nem tudtak megbízható szállítási ígéreteket szerezni a térség országaitól. Amíg ezt az akadályt nem tudják leküzdeni, addig nem is kezdődhet el a 3300 kilométer hosszú vezeték építése. A legfrissebb hírek szerint a Nabucco 2015 előtt nem fog gázt szállítani Európába.
 
A Gazprom éppen a Nabucco körül felmerült nehézséget kívánja felhasználni arra, hogy az RWE-t elcsábítsa az EU által is támogatott tervtől s saját oldalára állítsa. A Déli Áramlatban főleg az orosz Gazprom és az olasz ENI vesznek részt, ám az RWE átállása esetén a Nabucco helyzete tarthatatlanná válna.
 
A Gazprom így képes volna megakadályozni, hogy Európa függősége az orosz gáztól csökkenhessen, ráadásul Ukrajna és Belarusz megkerülésével – a Déli Áramlat vezetéke a Fekete-tengerben futna – a szállítás zavartalanságát is biztosíthatná. Az elmúlt évek gázvitái a két posztszovjet állammal ugyanis óriási kiesést okoztak az orosz gázóriásnak is.
 
(www.tagesschau.de)
Cimkék: RWE, Gazprom, Nabucco, Déli Áramlat
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat