OROSZVILAG.HU


Ukrán gabonasegély a Kaukázusba

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-09-19 11:43:08  |  
Kecskeméti Gábor

Ukrán gabonasegély a Kaukázusba

Posztszovjet szolidaritás? 

 Ukrán gabonasegély a Kaukázusba

Az alacsony termés ellenére Ukrajna készen áll arra, hogy gabonát adjon a két kaukázusi ország számára – jelentette ki az ukrán miniszterelnök.

Grúzia éves gabonaszükségletének 85%-át kénytelen importálni, s éves gabonaimportjának 95%-a Oroszországból származik. Az Örményországba irányuló orosz gabonaexport is igen jelentős, hiszen oda évente 300.000-400.000 tonna érkezik, mivel a kis kaukázusi ország saját gabonatermése csupán 2-4 hónapra elegendő az ország élelmezésére.

„Annak ellenére, hogy az idei ukrán gabonatermés kisebb lesz, mint a tavalyi, van elegendő gabonánk ahhoz, hogy kisegítsük Grúziát, Örményországot és egyéb, tőlünk segítséget kérő országokat.” – mondta Mikola Azarov ukrán miniszterelnök.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium újból módosította az idei gabonatermésre vonatkozó előrejelzését: a korábbi 42-43 millió tonna helyett idén csupán 38 millió tonna gabona várható. A tavalyi év hasonló időszakában 46-48 millió tonna gabonát takarítottak be.

Mint közismert, a Kreml megtiltotta a jövő év elejéig az orosz gabona exportját, mivel nyáron a rég nem tapasztalt aszály és az erdőtüzek miatt 10.8 millió hektáron pusztult el a termés. A lépés következtében világszerte jelentősen emelkedtek a gabonaárak.

(RIA Novosztyi)

 

Cimkék: gabonaárak
Országok: Ukrajna Grúzia Örményország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat