OROSZVILAG.HU


Véres rajtaütés Tadzsikisztánban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-09-21 09:56:24  |  
Gyóni Gábor

Véres rajtaütés Tadzsikisztánban 

Ismét polgárháború felé sodródik az ország? 

 Véres rajtaütés Tadzsikisztánban 

 

Vasárnap Kelet-Tadzsikisztánban, Rast városától nem messze fegyveres támadás ért egy 75 főből álló katonai konvojt. Hivatalos források szerint a támadás következtében 25 katona meghalt,  többen megsebesültek, 25-en fogságba estek (azaz a konvojt gyakorlatilag megsemmisítették).

A tadzsikisztáni polgárháború befejezése (1997) óta ez volt az egyik legsúlyosabb fegyveres támadás az országban. Dusanbe Abdullo mullahot és Ali Bedakot vádolta meg a rajtaütéssel, a vezetésük alatt álló iszlamista fegyveres csoportok ugyanis mai napig ellenőrzésük alatt tartják a Pamír néhány nehezen járható területét.

Abdullo mullah (eredeti nevén: Abdullo Rahimov) a tadzsikisztáni polgárháború idején az iszlamista ellenzék oldalán harcolt, 1997 után nem tette le a fegyvert, folytatta az ellenállást. 2002-ben Afganisztánba menekült, ahol az Északi Szövetség szárnyai alatt kapott védelmet. Az utóbbi években ismeretlen helyen tartózkodott, majd 2009 májusában visszatért Tadzsikisztánba. Abdullo mullah tavalyi visszatérése után elkezdte maga köré gyűjteni az egykori és jelenlegi , Emomali Rahmon elnök tevékenységével és a világi tadzsik berendezkedéssel elégedetlen iszlamista ellenzék radikálisabb tagjait, s immáron több száz fős fegyveres áll a háta mögött.

A jelenlegi fegyveres akció is azt jelzi: Tadzsikisztánban komolyan kell venni az iszlamista erők térnyerését. Nemrég a dusanbei börtönből megszökött egy – többek között orosz állampolgárokkal tarkított - terrorista különítmény, majd öngyilkos merényletet hajtottak végre Tadzsikisztán második legnagyobb városában, Hudzsandban. Az elmúlt napok krónikájához tartozik, hogy bombát robbantottak egy dusanbei diszkóban, s hogy fegyveres összecsapás zajlott az afgán-tadzsik határon.

Dusanbe az eseményekre válaszul információs kampányt kezdett az iszlamista ellenzék képviselőinek lejáratására. Az állami hírügynökség például Akbar Turadzsonzod befolyásos iszlamista politikusról azt közölte, miszerint a „KGB ügynöke” lenne, s polgárháborút akar szítani az országban.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Abdullo mullah, Tadzsikisztán,
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat