OROSZVILAG.HU


Grúzia - Oroszország: nincs békülés

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-09-23 15:12:26  |  
Gyóni Gábor

Grúzia - Oroszország: nincs békülés

Mindennek Putyin az oka?

Grúzia - Oroszország: nincs békülés

Mihail Szaakasvili grúz elnök az ENSZ New-York-i közgyűlésére érkezve a republikánusokhoz közel álló amerikai Fox TV csatornának adott interjút, melynek fő témája Oroszország volt. A grúz elnök rendíthetetlenül még akkor is Oroszországról beszélt, amikor más került szóba, Szaakasvilinek például az afganisztáni háború kapcsán is mindenekelőtt Oroszország jutott eszébe.

Az oroszok, okkupánsok – hangoztatta a grúz elnök a Grúziától elszakadt szakadár területek, Abházia és Dél-Oszétia kapcsán, ahol jelenleg orosz csapatok állomásoznak. Szaakasvili szerint a 2008 augusztusában zajlott „ötnapos háborút” Vlagyimir Putyin provokálta ki, aki „nagyon büszke erre.”

A grúz államfő szerint Oroszországban mai napig Vlagyimir Putyin a hatalom igazi birtokosa, aki ellenfeleit, mint például Mihail Hodorkovszkijt, „GULAG”-ra küldi. Szaakasvili azt is mondta, Putyin meg akarta öletni őt.

Szaakasvili éles hangú nyilatkozata a grúz hivatalos diplomácia álláspontját tükrözi. A grúz külügyminiszter helyettese, Nino Kalandadze szerint még elvileg sem lehet beszélni arról, hogy közeledés lenne a két ország között. Az ok: "Oroszország agresszív retorikája, amely kizárja a megbékélés lehetőségét".

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: grúz-orosz viszony
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat