OROSZVILAG.HU


Kazahsztán áttér a latin betűs ábécére

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-11-10 15:53:45  |  
Gyóni Gábor

Kazahsztán áttér a latin betűs ábécére

Visszaszorul a kirillica

Kazahsztán áttér a latin betűs ábécére

Kazahsztán azt tervezi, hogy a közeljövőben áttér a cirill betűs írásmódról a latin betűs írásrendszerre. Ezt a kazah kulturális miniszter, Muhtar Ku-Muhammed közölte kedden. A politikus szerint nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e ez az „élet által kikényszerített változás”, hanem, hogy mikor kerül rá sor.

Nurszultan Nazarbejev kazah elnök már utasítást adott arra, hogy vizsgálják meg az esetleges átállás előnyeit és lehetséges hátrányait.

A latin betűs írásmódra való áttérés ötlete először 2006-ban fogalmazódott meg Kazahsztánban, akkor egy szakértői bizottság a latin betűs írásmód mellett érvelt, annak praktikusságára hivatkozva. Szakértők szerint a teljes áttérés a latin írásrendszerre legalább tizenöt évet venne igénybe.

A Szovjetunióban a tagköztársaságok zömében cirill betűs írásmódot alkalmaztak (kivéve a baltiakat, Grúziát, Örményországot), 1991 után áttért a latin betűs ábécére Moldova, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Üzbegisztán.

Jelenleg a posztszovjet térségben Belaruszban, Ukrajnában, Oroszországban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban, Tadzsikisztánban használnak kirillicát.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék: Kazahsztán, kirillica
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat