OROSZVILAG.HU


Az üzbég maffia rátelepszik az államra

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-01-14 14:16:20  |  
Gyóni Gábor

Az üzbég maffia rátelepszik az államra

Amerikai diplomáciai iratok Taskentből 

 Az üzbég maffia rátelepszik az államra

 

A WikiLeaks által januárban publikált amerikai diplomáciai iratok arról tanúskodnak, Üzbegisztánban szorosan összefonódik a szervezett bűnözés az államigazgatással.

A 2006 májusában Taskentben John Purnell volt üzbegisztáni amerikai nagykövet által írt jelentés szerint Szalim Abduvalijev, ismert üzbég üzletember, mecénás, aki a dokumentum szerint az üzbég alvilág egyik vezetője is, rendszeresen konzultál Turszunhan Hudajbergenov üzbég belügyminiszterhelyettessel, és – megfelelő összeg fejében – a saját embereit ülteti be az államigazgatás vezető tisztségeibe.

A jelentés szerint Abduvalijev azt is el tudja érni, hogy megszabja, kik győzzennek a különböző állami tendereken. A győztesek ezután bizonyos összeget jutattnak vissza Abduvalijev számára. Ezeket az akciókat egy brit állampolgárságú iráni üzletemberen keresztül bonyolítják le Iszlam Karimov elnök lánya, Gulnara Karimova támogatásával. A buharai vasutat korszerűsítő holland cég például 700 000 dollárt utalt vissza Abduvalijevnek, de hasonló ügyekben érintett az üzbegisztáni iskolák komputerizációját végző koreai, és a Taskent megyei vízellátással foglalkozó svájci-izraeli cég is.

Purnell egy másik, szintén 2006-os táviratban arról ír, Abduvalijev fogadásokat szervez az üzbég állami vezetőknek és rokonaiknak, ezeket pedig filmre veszik. Az egyik estélyen például megjelent a belügyminiszter, az igazságügyminiszter, a külügyminiszter felesége és ezek rokonai is. Mindegyik vendég 1000 dollár értékű nyakéket kapott ajándékba, a táncoló asszonyokat pedig 100 dolláros bankjegyekkel halmozták el.

Ezek az bankettek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzbég állami vezetés Abduvalijev számára kedvező döntéseket hozzon a megfelelő pillanatban.

 

(wikileaks.ch)

 

 

 

Cimkék: Szalim Abduvalijev, Üzbegisztán, üzbég maffia,Iszlam Karimov, Gulnara Karimova, Салим Абдувалиев, узбекская мафия,
Országok: Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat