OROSZVILAG.HU


Azerbajdzsán csatlakozhat a Déli Áramlathoz 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-02-26 22:47:54  |  
Mezei Bálint

Azerbajdzsán csatlakozhat a Déli Áramlathoz 

Az esetleges csatlakozás mellett az Európa Tanács emberi jogi biztosának érkezése a vezető azeri hír 

Azerbajdzsán csatlakozhat a Déli Áramlathoz 

 

Baku határozottan ellenzi az energetikai kérdések átpolitizálását, és minden olyan, az energiahordozók tranzitjáról szóló tervet támogat, amely egybeesik az ország gazdasági érdekeivel. „Azerbajdzsán különösen megfontolja a Déli Áramlat tervezett csővezeték-rendszerében való részvételt. Hazánk földgáztartalékai jelenleg 2 trillió köbmétert tesznek ki, amely a tervezetek szerint 5-7 trillióra is nőhet” – állapította meg Rovnag Abdullayev a SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan) elnöke. Abdullayev hozzátette, hogy nem lát okot a Shah Deniz földgáz kondenzátum mező kitermelésének fokozására, hiszen az energiahordozó iránti kereslet pillanatnyilag csökken.

Azerbajdzsán csatlakozhat a Déli Áramlathoz 

Thomas Hammarberg, az Európa Tanács emberi jogi biztosa megbízatásának kezdete óta immár második alkalommal látogat Azerbajdzsánba. A tervek szerint március 1-5-ig tartózkodik Bakuban, ahol a sajtószabadság, az igazságszolgáltatási rendszer, a bűnüldözési hatóságok képviselőinek magatartása illetve a nem kormányzati szervek jogi kereteinek meghatározása lesznek a tárgyalások főbb témái.

 

Az öt nap során Hammarberg találkozik többek között az Azeri Köztársaság elnökével, kül- és belügyminiszterével, a legfőbb ügyésszel és az igazságügyi miniszterrel. Szintén számíthat kérdéseire az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén részt vevő azerbajdzsáni delegáció vezetője. A biztos szándéka szerint felkeres továbbá emberjogi vonatkozású helyeket és intézményeket, így a Nahicsevánt is.  

 

 

Forrás: News.Az

 

 

Cimkék: Azerbajdzsán, Déli Áramlat, Európa Tanács
Országok: Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat