OROSZVILAG.HU


Kéz a kézben a Gazprom és a SOCAR 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-01-27 04:39:23  |  
Mezei Bálint

Kéz a kézben a Gazprom és a SOCAR 

Az orosz fél korlátlan mennyiségű földgáz felvásárlására szerzett jogot 

Kéz a kézben a Gazprom és a SOCAR Kéz a kézben a Gazprom és a SOCAR  

Oroszország egyre több azeri földgázt vásárol

A Gazprom elnöke, Alekszej Miller és azerbajdzsáni kollégája, a SOCAR-t irányító Rovnag Abdullajev Szentpéterváron találkoztak, hogy megvitassák a szoros együttműködésben tevékenykedő óriásvállalatok jövőbeni közös terveit.

A nyilvánosság teljes kizárásával tartott egyeztetésekről a Gazprom internetes oldala adott hírt, egyben tájékoztatva a tárgyalások egyik fő eleméről, a 2010-es gazdasági év értékeléséről. Az elmúlt 12 hónapban megvalósult együttműködést mindkét cég nagyra értékelte, és külön aláhúzták, hogy az orosz import napjainkban az azeri földgáz legbiztosabb háttere, de elsődleges piaca is egyben. A felek továbbra is a biztonság és a megbízhatóság jegyében kívánják folytatni partnerségüket.

A találkozón megerősítették a 2011-re tervezett azeri exportgáz mennyiségi mutatóit, melyek nagyjából kétmilliárd köbméterben határozzák meg a SOCAR által eladásra kínált energiahordozót. Mind Miller, mind Abdullajev a jelenlegi stratégiai szövetség bővítése mellett kötelezte el magát, így ez eddig is sikeresnek és felettébb gyümölcsözőnek bizonyuló kapcsolatok az elkövetkező években minden bizonnyal jelentősen bővülnek majd. Ráadásul továbbra is érvényben marad a 2010. szeptember 3-án aláírt kétoldalú egyezmény, de az abban foglalt éves forgalom 2012-től előre meghatározott mutatók szerint esztendőről esztendőre növekedni fog.

A kialkudott feltételeknek megfelelően a Gazprom a jól bevált formula szerint – a földgáz árát a kőolajéhoz kötve – vásárol a SOCAR-tól, de a szállított mennyiségre semmiféle korlátozás nem vonatkozik, azaz utóbbi bármikor bármilyen mértékben növelhető. Mindez alapjaiban értékeli át a napokban nyilvánosságra került tudósítást, mely szerint a Nabucco-terv jövője immár biztosnak tetszik Baku és Türkmenisztán csatlakozási ígéretei nyomán. Míg Brüsszel és az Európai Unió még szerződésig sem jutott el, addig Moszkva lényegében korlátlan mértékben szerzett opciós jogot az azeri földgázra.

A fentiekkel összhangban, Miller és Abdullajev a Gazprom illetve a SOCAR kapcsolatainak fejlesztését az Oroszország és Azerbajdzsán közti kétoldalú együttműködés stratégiai irányadásának nevezte.

„A földgáz adásvételén alapuló szövetség országaink között mindkét fél számára a lehető legnagyobb hasznot hozó kereskedelmi opció. A Gazprom nem gördít semmilyen technikai akadályt nagyobb mennyiségű azeri földgáz felvásárlása elé, egy meg nem határozott időpontban, bakui partnereinkkel előre egyeztetett módon. A tárgyalások igazolták ezen piaci elv érvényességét, és megállapodtunk a szerződés alapját képező mennyiség növeléséről, 2012-től kezdve” – mondta Miller.

A Gazprom és a SOCAR múlt heti pétervári keringőjének közvetlen előzménye a két vállalat 2009. október 14-én aláírt egyezménye, melynek értelmében 2010. január elsejével indult meg az Azerbajdzsánból az Orosz Föderációba tartó gázexport. Szűk egy évvel később az érintett felek éves szinten 2 milliárd köbméterre növelték az orosz importot. Elemzők szerint 2012-től kezdve az évi 2,5 milliárd köbméter tűnik reális adatnak.

(Gazprom.ru, News.az)     

Cimkék: Gazprom, SOCAR, Rovnag Abdullajev, Alekszej Miller, Szenpétervár
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat