OROSZVILAG.HU


Szaakasvili álma az egyesült Kaukázus 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-02-20 23:04:08  |  
Mezei Bálint

Szaakasvili álma az egyesült Kaukázus 

A grúz elnök szerint Moszkva a hazájára leselkedő legnagyobb veszély 

Szaakasvili álma az egyesült Kaukázus Szaakasvili álma az egyesült Kaukázus  

Szaakasvili egységes Kaukázusról álmodik, és Moszkvát kárhoztatja

A grúz államfő Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel való találkozóján az „egyesült Kaukázus” mellett tett hitet – közölte a tbiliszi elnöki adminisztráció. Miheil Szaakasvili külön kiemelte a „nyitott határok” fontosságát. „Vágyam egyfajta Kaukázusi Unió létrejötte. Az erre vonatkozó elképzeléseinket már ismertettük örmény és azerbajdzsáni barátainkkal. Még hosszú út áll előttünk, hogy az ötlet megvalósuljon, és a változás előnyeit mindannyian élvezhessük” – mondta Szaakasvili, aki a grúz-török határátkelőhelyeken a közeljövőben bevezetendő könnyített áthaladási procedúrát komoly előrelépésnek nevezte.

Ahmet Davutoglu szerint a jelentősen egyszerűsített be- és kiléptetési eljárást már idén májusban bevezethetik az érintett határállomásokon. Az utóbbiak értelmében az autóval érkező határátlépőknek még csak ki sem kell szállni gépjárműveikből.

„Grúziának a Kaszpi-térséghez, Közép-Ázsiához és Törökországhoz vezető gazdasági utak legfontosabb csomópontjává kell válni” – mondta Szaakasvili – „Törökország nem csupán egy gazdaságilag rohamosan fejlődő ország, hanem az innováció zászlóvivője is a régióban. A határnyitást lehetővé tevő közös döntésünk a térség összes állama számára pozitív példaként szolgálhat.”

Szaakasvilivel a napokban a The Independent készített nagyinterjút. Ebben a grúz elnököt hazája politikai helyzetéről és a Moszkvával ápolt viszonyról kérdezték. Szaakasvili Oroszországot a Grúziára leselkedő legnagyobb veszélynek nevezte, mivel a Kaukázus másik oldalán se az államhatárokat nem ismerik el, sem a tűzszünetet nem tartják be. Állítása szerint a nemzetközi közösségnek határozottabban kéne fellépnie a Kreml barátságtalan akcióval szemben.

„Nem ismerik el a határainkat, nem ismerik el a kormányunkat, nem ismerik el a tűzszünetet. Az oroszok rakétákat telepítettek alig 40 kilométerre a határtól, annyit, hogy ezt a helyet húszszor egymás után le lehetne rombolni velük. Ez nem csupán színjáték, ez maga a valóság” – mondta Szaakasvili, aki beszélt az idén tavasszal bemutatásra kerülő „Öt nap” című filmről is. Az egészestés mozi a 2008-as augusztusi háborút dolgozza fel hollywoodi keretek között, sztárszereposztással. Az alkotást független források finanszírozták, a grúz államfői hivatal pedig tagadja, hogy bármilyen módon is befolyásolták volna a forgatókönyvet.

„Együtt ebédeltem Andy Garciával, aki végig egyes grúz szavak, kifejezések helyes kiejtését kérdezgette tőlem. Nem láttam a végső változatot, de egy film nem is fogja megváltoztatni percepcióinkat. A háború kapcsán az embereknek elegük lett a puszta hírekből, és valami másra összpontosítottak. Az oroszok viszont sosem fogják feladni. Mögöttük áll az óriási gépezet, amely csak megy, megy, megy előre” – így Szaakasvili.

(Rustavi 2) 

 

Cimkék: Szaakasvili, Davutoglu, határnyitás, Öt nap, Andy Garcia
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat