OROSZVILAG.HU


A románok felvásárolják Moldovát? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-03-22 14:20:35  |  
Gyóni Gábor

A románok felvásárolják Moldovát? 

A moldovai privatizáció is a Kelet-Európában "bevált" séma szerint történhet majd

 A románok felvásárolják Moldovát? 

A nyugatbarát (románbarát), jobboldali moldáv kormánykoalíció nagyszabású privatizációs intézkedéseket tervez végrehajtani az országban. Kisinyov olyan stratégiai jelentőségű objektumokat is áruba kíván bocsátani, amelyek eddig tilalom alá estek, repülőtereket, energiaszolgáltatókat, gázvezetékeket. Várhatóan a román tőke lesz a kedvezményezett a privatizációs folyamat során, mely ahhoz vezethet, hogy Moszkva befolyása minimálissá zsugorodik a Prut és a Dnyeszter menti övezetben.

Moldova számára súlyos problémát jelent az eladósodottság, amely különösen az elmúlt egy évben, a jobboldali, nyugatbarát koalíció kormányzása idején gyorsult fel szédületes ütemben (2010-ben 44 %-ot emelkedve). Moldova ma már adósságtörlesztésre többet költ, mint az állami alkalmazottak fizetésére. Az adósság csökkentésére logikus lépés a privatizáció. A kisinyovi kormány most szinte mindent magánkézbe akar juttatni, vízműveket, energiaszolgáltatókat, a kisinyovi nemzetközi repülőteret, de még a fővárosban található orosz színházat is.

Román befektetők máris jelezték részvételi szándékukat, s a jelenlegi politikai helyzetben nem kétséges, hogy a kormány a román tőkét fogja preferálni.

Mihail Gyeljagin orosz elemző szerint szinte biztos, hogy a moldovai privatizáció is a kelet-európai séma szerint fog lezajlani: azaz piacszerzési céllal történik a felvásárlás. A magánkézbe adott moldáv vállalatok többségére a bezárás vár, mivel konkurenciát jelentenek a román és más európai cégek számára. Az ipar egyedül csak a Kisinyovtól független szakadár Dnyesztermenti Köztársaságban marad majd meg.

 

(ng.ru) 

 

Cimkék: Moldova, Románia, Nagy-Románia, privatizáció
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat