OROSZVILAG.HU


Ukrajnát is elérte a fukusimai sugárzás

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-03-31 13:19:43  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajnát is elérte a fukusimai sugárzás

A radioaktív jód koncentrációja nem veszélyes, de növekszik

 Ukrajnát is elérte a fukusimai sugárzás

 

A Japánból származó radioaktív jód már elérte Ukrajna területét is, noha ukrán szakértők korábban kizárták ennek a lehetőségét. Már északkeleti szomszédunknál is kimutatták a jód-131-es és a cézium 137-es izotóp jelenlétét a levegőben. Az első biztosan Japánból származó jód-131-es mintákat március 27-én és 28-án sikerült kimutatni. A jód erősen érzékelhető, a cézium kevéssé. A koncentráció mindenestre növekszik: kezdetben ez egymilliomod becquerel volt köbméterenként, jelenleg egyezred köbméterenként (az egészségre veszélyes határérték 4 becquerel köbméterenként).

Az ukrajnai Nemzetbiztonsági Intézet tudományos munkatársa, Olga Kosarnaja szerint a jód minden kétséget kizáróan Japánból származik. A jód jelenlegi mennyisége nem veszélyes az egészségre, bár a radioaktív jód amúgy rendkívül káros, s különösen a pajzsmirigyben képes rákos elváltozásokat okozni.

Vlagyimir Uszatenko atomenergetikai szakértő korábban azt nyilatkozta, a Japánból származó radioaktivitás nem lesz kimutatható Ukrajnában, most azonban kénytelen volt beismerni, hogy ez téves diagnózis volt. A jód koncentrációja alacsony, felezési ideje 8 nap. Sokkal inkább aggasztóbb, Uszatenko szerint, hogy a fukusimai reaktor határán kívül is észleltek plutóniumot.

 

(segodnya.ua)

 

Cimkék: Fukusima, Ukrajna, jód-131
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat