OROSZVILAG.HU


Harc a világi állam védelmében 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-04-15 13:31:56  |  
Gyóni Gábor

Harc a világi állam védelmében 

Dusanbe kétségbeesett lépéseket tesz az iszlám térnyerése ellen

 Harc a világi állam védelmében 

Dusanbe számára komoly problémát jelent az iszlám térhódítása, főként a fiatalok között, ezért a tádzsik vezetés kétségbeesett lépésekkel igyekszik gátat vetni ennek a folyamatnak. Újabban tervbe vették például, hogy megtiltják a 18 éven aluliaknak a mecsetek látogatását, s azt is, hogy az ország állampolgárai külföldi muszlim egyetemeken tanuljanak.

A hatalom igyekszik elrettenteni a vallási újjászületésben hívőket, most például nyolc szülőt a déli Hatlon megyéből például azért hurcolnak meg (két évi szabadságvesztéssel fenyegetve) mert külföldi muszlim vallási tanintézetbe küldték fiukat továbbtanulni. Igaz, emögött nem feltétlenül kell kizárólag vallási elemet keresni: vannak olyanok is, akik az anyagi előnyök miatt küldik gyermekeiket külföldre – különösen a nagyon szegény és sűrűn lakott Hatlonban - , hiszen ellátásukat a fogadó intézmény finanszírozza.

Emomali Rahmon elnök szerint mindenesetre a külföldi vallási intézményekből a fiatalok „terroristaként” térnek vissza Tádzsikisztánba. Ezért kampányt indítottak a külföldi vallási iskolákban tanuló fiatalok visszatartására, és újraregisztráltatták a mecseteket.

Dusanbe újabb tervei az iszlám visszaszorítására kiváltották Washington tiltakozását is: az Egyesült Államok szerint a tádzsik vezetés megsérti a vallásszabadságot. Igaz, az amerikaiak tavaly még éppen azért fejezték ki nemtesztésüket, mert a tádzsik vezetés nem tesz eleget az iszlám térnyerése ellen...

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Tádzsikisztán, iszlám, Rahmon
Országok: Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat