OROSZVILAG.HU


Nincs ellenzék, csak "ötödik hadoszlop"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-04-18 13:44:16  |  
Gyóni Gábor

Nincs ellenzék, csak "ötödik hadoszlop"

Lukasenko véget vetne a "demokratikus játszadozásnak"

 Nincs ellenzék, csak "ötödik hadoszlop"

Alekszandr Lukasenko belorusz elnök szombaton hangzatos politikai kijelentéseket tett, összefüggésben a múlt héten a minszki metróban elkövetett terrortámadással.

Lukasenko bejelentette, hogy nemcsak a terrortámadás elkövetőit fogták el, de azokat a rendőri vezetőket is felelősségre vonják, akiknek a hibájából bekövetkezhetett a merénylet.

„Azt mondtam, úgy kérdezzék ki őket [a felelősnek tartott rendőröket], mint a bűnözőket. Felkelthette volna a figyelmüket, hogy valaki egy hatalmas bőröndben 20 kilogramm robbanóanyagot cipel, s mindez a rendőrök és a metró munkatársainak az orra előtt.” – fakadt ki a belorusz elnök.

Bár a hivatalos nyomozás nem mutatta ki, hogy kapcsolat lenne az ellenzék és a terrorakció elkövetői között, Lukasenko talán mégis valami effélére célzott, kijelentve, hogy hamarosan megsemmisítik az országban leledző „ötödik hadoszlopot.”

Lukasenko elmarasztaló megjegyzéseket tett a „demokratikus játszadozásra”, amit „ellenségeink vetettek elénk.” Lukasenko szerint azonban „a társadalomnak meg kell értenie, hogy ha elnököt választott, a hatalom az elnöké, az emberek csak tegyék a dolgukat, a hatalom is teszi a maga dolgát a társadalom üdvére.” A belorusz elnök szerint nincs valódi ellenzék Belaruszban: „hol van hát az ellenzék? Nincs ma az országban ellenzék, csak ötödik hadoszlop van és ennek elemei.”

Lukasenko egyszerűen csak gazembereknek nevezte a jelenlegi belorusz ellenzék vezető politikusait, s leszámolást ígér az illegális ellenzéki szervezetekkel szemben.

 

(president.gov.by, gazeta.ru)

Cimkék: Belarusz, Alekszandr Lukasenko
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat