OROSZVILAG.HU


Hol rontotta el Lettország?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-04-23 10:44:45  |  
Oroszvilag.hu

Hol rontotta el Lettország?

Tehetségtelen elit, átideologizált politika, álnok tanácsok

Hol rontotta el Lettország?

Mihail Hazin orosz közgazdász Rigában tartott előadásában az elmúlt húsz év lett gazdaságpolitikáját elemezte, rámutatva azokra a hibákra, amelyek szerinte Lettországot a mostani mély válságba sodorták.

Hazin szerint Lettország hibát követett el, amikor ideológiai megfontolásokból hátat fordított a keleti piacoknak, miközben Nyugaton nem sikerült állandó piacokat szereznie. A Kelettől való elfordulást persze örömmel támogatták Lettország nyugati partnerei, akik arra törekedtek, hogy a maguk számára tartsák fenn az orosz piacokat.

A szovjet korszakban Lettország az egyik legsikeresebb köztársaság volt minden tekintetben, legyen az ipar vagy az életszínvonal. A ’90-es években, a változások eufóriájának idején még könnyebben elviselhetők voltak a megszorítások, Lettország ekkor jelentősebb nyugati pénzügyi támogatásban részesült, később az ingatlanlufi, a hitelekre alapozott gazdaság a növekedés illúzióját keltette.

A válság következtében azonban kipukkadt a növekedés, s Lettországnak egyszerűen nincs pénze, hogy fenntartsa a jelenlegi életszínvonalat. Az elmúlt húsz évben a lettországi elit nem találta meg a módját, hogyan lehetne pénzhez jutni, milyen gazdasági ágazat tehetné sikeressé az országot.

Hazin szerint a lett vezetésnek azt kellett volna tennie, hogy követelésekkel lép fel Brüsszel irányába:  például, vagy lehetővé teszik, hogy Lettország szállítson elektromos vonatokat továbbra is Oroszországba, vagy fizessék ki az ebből adódó veszteséget. A lett politikai elit azonban csak arra törekedett, hogy egyoldalúan minimalizálja az Oroszországgal való kapcsolatokat. Ennek egyik oka, hogy a lett politikai elit jelentős része amerikai emigráns körökből származik és a CIA „oltalma” alatt áll, ezért nem mertek követeléseket megfogalmazni a Nyugattal szemben.

Ennek következtében Oroszország is elfordult Lettországtól, s az oroszoknak ma már eszükbe sem jut, hogy például a ventspilsi kikötőn keresztül bonyolítsák le tranzitforgalmukat. A lettországi SS parádék szintén nem kedveztek a lett-orosz kapcsolatoknak.

Mi lesz a sorsa annak az országnak, amely ennyire elhibázott politikát folytat? Totális kudarc, amelyet elmélyít a válság következő szakasza – véli Hazin, aki egyébként apokaliptikus jövőt jósol a Nyugat számára, példátlan gazdasági visszaeséssel.

A lettek számára visszatérhet a 19. század – jelentette ki Hazin - amikor sok lett a „német uraknál” szolgált, akkor még a Baltikumban, most viszont, az EU szabad utazási lehetőségeit kihasználva, a lettek Nyugatra mehetnek cselédnek.

 

(novonews.lv)

 

Cimkék: Lettország, válság
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat