OROSZVILAG.HU


Burdzsanadze puccsot szervezett? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-05-28 11:12:56  |  
Gyóni Gábor

Burdzsanadze puccsot szervezett? 

Moszkva keze? 

 Burdzsanadze puccsot szervezett? 

A grúz vezetés államcsínykísérlettel vádolja Nino Burdzsanadze grúz ellenzéki politikust (Miheil Szaakasvili egykori támogatóját, a grúz törvényhozás volt elnökét).

A 2003-ban a Nyugat által támogatott „rózsás forradalom” révén hatalomra kerülő Miheil Szaakasvili grúz elnök szerint – a Moszkvával pragmatikus viszonyra törekvő - Nino Burdzsanadze orosz támogatással akar puccsot szervezni a kaukázusi országban. A grúz elnök szerint Burdzsanadze hívei „ötödik hadoszlopot” alkotnak.

Mindezek alátámasztására a grúz Belügyminisztérium közzétett egy hangfelvételt, ami Burdzsanadze és fia, Anzor Bicadze között zajlott, s amelyen egy kirobbantandó polgárháború lehetőségét firtatják.

A Bicadzére hasonlító férfihang szerint legalább 100-500 halálos áldozat kellene a cél eléréséhez. A beszélgetők egy „egyiptomi forgatókönyv” megvalósulásának lehetőségét vitatják meg, majd a férfihang arra utal, az orosz GRU, katonai hírszerzés támogatását is maguk mögött tudhatják. A felvételen beszélő hangok szerint a grúz társadalomnak körülbelül a fele még mindig Szaakasvilit támogatja, a másik fele viszont inkább az ellenzékhez húz.

A felvételt a grúz televíziók is bemutatták.

 

(gazeta.ru) 

Cimkék: Miheil Szaakasvili, Nino Burdzsanadze
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat