OROSZVILAG.HU


1937 Grúziában?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-07-12 11:56:48  |  
Gyóni Gábor

1937 Grúziában?

A grúz sajtó szolidáris a "kémekkel"

1937 Grúziában?

 

Vasárnap mintegy 100 grúz fotóriporter tüntetett a Grúz Belügyminisztérium épülete előtt, az ellen tiltakozva, hogy a múlt héten kémváddal őrizetbe vették négy társukat. A grúz televíziócsatornák közben egy videófelvételt tettek közzé, amelyen Miheil Szaakasvili volt személyes fotósa, Iraklij Gedenidze beismeri a kémkedés vádját. Egy másik vádlott, a korábban a grúz belügynek dolgozó Giorgij Abdaladze viszont Szaakasvili elnökhöz intézett nyílt levelében értetlenségét fejezte ki, és éhségsztrájkba kezdett.

A grúz sajtóban szolidaritási akció kezdődött a kémváddal őrizetbe vett fotóriporterek támogatására. Néhány grúziai lap ma úgy jelent meg, hogy a címlapokon szereplő vezető állami hivatalnokok, többek között Miheil Szaakasvili elnök fejét, kitakarták egy fekete négyzettel. A képek alatt a következő megjegyzés olvasható: „Itt fotónak kellene lennie, ám a riportereket letartóztatták.”

Az Oroszország javára történő kémkedés vádjával letartóztatott fotóriportereket azzal vádolják, információkat adtak át az oroszoknak Szaakasvili elnök mozgásáról és rezidenicájának részleteiről.

Nodar Epremidze katonai szakértő szerint a letartóztatott fotósok semmilyen titkos információval nem rendelkeztek, s ami most folyik Grúziában, az egyszerűen spionománia. A hatalom célja, hogy a rettegés  légkörét ültesse el az országban, s hogy elnyomja a Szaakasvili-rezsimmel szembeni társadalmi aktivitást. „Grúziában 1937 van” – utalt a sztálini Nagy Terror évére a Nyezaviszimaja Gazetának nyilatkozó szakértő.

 

 

Cimkék: Grúzia, kémbotrány
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat