OROSZVILAG.HU


Furcsa belorusz ellenzék

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-07-12 12:37:20  |  
Kecskeméti Gábor

Furcsa belorusz ellenzék

Minél rosszabb, annál jobb?

Furcsa belorusz ellenzék

 

A belorusz tiltakozó mozgalom nem csupán nevet („Forradalom a szociális hálózatokon keresztül”), hanem új tiltakozási módot is kitalált. Azért, hogy nyilvánosan ne provokálják a belorusz rendfenntartó erőket, a flash mob-ok végén telefonjaikat azok ébresztő funkciójával csörögni hagyják. Kézenfekvőbb, mint egy vekkerórát cipelni. A flash mob egyébként az  úgynevezett „villámcsődület”, egy emberek által szervezett csoportosulás. 2003 óta ismert figyelem felkeltési módszer. Kezdetben sehol nem volt politikai tartalma, mára azonban egyre több helyen. A tervek szerint az első össznépi „csörgetésre” szerdán kerül sor.

A milíciával való összecsapások elkerülésére az ellenzékiek taktikát is változtattak. A korábbi durva rendőri beavatkozás miatt decentralizálják erőiket és Minszk kilenc kerületébe szóródnak szét. Ez a típusú tiltakozási forma még korai stádiumban van: alig egy hónapja protestálnak a politikai rendszer és az ország katasztrofális gazdasági helyzete ellen.

De gazdasági „vonalon” is megindult az ellenállás: a belorusz élelmiszerek és újságok bojkottjára szólítottak fel az ellenzéki szervezetek, akik a lottózásról is igyekeznek mindenkit lebeszélni, továbbá arról, hogy az állami ünnepeken és választásokon bárki részt vegyen. Ezen felül az alkohol és dohánytermékek vásárlását is kerülik az ellenzékiek. Na nem éppen egészségvédelmi okokból: kisebb fogyasztás esetén természetesen kevesebb ÁFA folyik be a belorusz államkasszába.

(aktuell.ru)

 

Cimkék: Belarusz, ellenzék
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat