OROSZVILAG.HU


Minszk olcsóbban kapja az orosz gázt 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-08-16 08:48:24  |  
Oroszvilag.hu

Minszk olcsóbban kapja az orosz gázt 

A Vámszövetség és az orosz tőke beengedése miatt

 Minszk olcsóbban kapja az orosz gázt 

Belarusz jövőre olcsóbban juthat orosz gázhoz: ígérte Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az oroszországi látogatáson tartózkodó Mihail Mjasznyikovics belorusz kormányfőnek. A kedvezmény oka, hogy Belarusz tagja Oroszországgal és Kazahsztánnal együtt a Vámszövetségnek, s hogy a Beltranszgaz 50 %-a a Gazprom birtokába kerül.

Putyin kijelentése szerint, ha az orosz cégek előtt szélesebbre nyílnak a lehetőségek a belorusz piacon, úgy azok készek együttműködni a belorusz partnerekkel.

Belarusz egészen tavalyig kedvezményesen kapta az orosz gázt, 2010-ben átlagosan 187 dollár/ezer köbméter áron, 2011-től azonban a Gazprom – Minszk kérései ellenére - mindenféle kedvezményt megszüntetett. Ennek megfelelően Belarusz 2011 első félévében 223 dollárt, az év második felében 244,7 dollárt fizet az orosz gázért.

2012-től azonban csökkenhet a gázszámla, várhatóan 200 dollárra, 2015-től pedig Belarusz a belső orosz áron fogja kapni a gázt.

Összehasonlításképpen: Ukrajna már ebben az évben 388 dollárt fizet a Gazpromnak, 2012-ben pedig az Európába szállított gáz átlagára 500 dollár is lehet ezer köbméterenként.

(gazeta.ru) 

 

 

Cimkék: Gazprom, Beltranszgaz, Belarusz, Oroszország, gáz
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat