OROSZVILAG.HU


Türkmenisztán bezárja a török iskolákat

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-08-16 11:02:31  |  
Gyóni Gábor

Türkmenisztán bezárja a török iskolákat

Törökország vezető szerepét propagálták 

 Türkmenisztán bezárja a török iskolákat

Türkmenisztánt nyugtalanítja a török politikai-vallási Nurdzsular mozgalom befolyása az országban. A Nurdzsular finanszírozza, finanszírozta a Szovjetunió felbomlása után a FÁK országokban működő török iskolákat, augusztus 1-től azonban kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét Türkmenisztánban is. Az ashabadi Musztafa Kemál Atatürk iskola növendékei még befejezhetik tanulnányaikat, de a vidéki török iskolákat egyszersmind bezárták.

Ashabad szerint a török iskolákban pántürk eszméket terjesztenek, miszerint az együvé tartozó török népek vezetője Törökország.

Oroszországban a ’90-es években szintén működtek a pántürkizmust és Törökország vezető szerepét propagáló Nurdzsular iskolák, ám ezeket ott már tíz éve felszámolták.

Üzbegisztánban néhány éve szintén bezárták a Nurdzsular-iskolákat, az üzbég titkosszolgálat szerint ugyanis az ezekben az intézményekben terjesztett pántürk ideológia ellentmond az üzbég nemzeti érdekeknek. Üzbegisztán tavaly az országban működő török tulajdonú szupermarkethálózatokat is felszámolta.

 

(chrono-tm.org) 

Cimkék: Türkmenisztán, Törökország, pántürkizmus, Nurdzsalar
Országok: Türkmenisztán Üzbegisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat