OROSZVILAG.HU


Kazah értelmiségiek az orosz nyelv ellen 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-07 11:33:27  |  
Oroszvilag.hu

Kazah értelmiségiek az orosz nyelv ellen 

Kazah nemzetállamot akarnak 

 Kazah értelmiségiek az orosz nyelv ellen 

 

Miután Kazahsztánban beszüntette az orosz nyelvű sugárzást az állami televízió és az ügyintézésben is kizárólagossá teszik az orosz nyelvet, 183 kazah értelmiségi úgy látta, eljött az idő, hogy az orosz nyelv teljes kiszorítását követelje Kazahsztánból.

A közép-ázsiai országban az orosz nyelv hivatalos státusszal rendelkezik, a kazah alaptörvény szerint az orosz nyelv a kazahhal egyenlő jogi elismerésben részesül. Az aláírók szerint viszont az orosz nyelv „törvénytelenül tölti be az államnyelvi szerepet”. Az aláírók azt is követelik, „ha Kazahsztán független ország”, akkor tegye kötelezővé a tisztségviselők számára az államnyelv, azaz a kazah ismeretét. Szerintük meg kell büntetni azokat a tömegtájékoztatási eszközöket, politikusokat, közszereplőket, szervezeteket, pártokat, akik „fellépnek az államnyelv, azaz az állami érdekek ellen.”

A levél aláírói fenyegetést is megfogalmaztak, amennyiben az állam nem tesz meg mindent a kazah nyelv fejlesztéséért, „készek vagyunk a legmesszemenőbbig elmenni.”

A levelet aláírta többek között az Ak Zsol párt elnöke, Azat Peruasov; Tohtar Aubakirov űrhajós, a Szovjetunió hőse; Bibigul Tulegenova színésznő, továbbá tudósok, közszereplők, publicisták is.

 

(russkiymir.ru) 

Cimkék: Kazahsztán, orosz nyelv
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat