OROSZVILAG.HU


Az ODKB a "forradalmak" ellen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-11 09:30:22  |  
Oroszvilag.hu

Az ODKB a "forradalmak" ellen

Lukasenko az alkotmányos rend védelmében vetné be az ODKB csapatait

 Az ODKB a "forradalmak" ellen

Nyikolaj  Bordjuzsa, a Kollektív Biztonsági Szerződés (ODKB) katonai szervezet főtitkárának Alekszandr Lukasenko elnökkel folytatott találkozóján a belorusz elnök az Oroszországot, Belaruszt, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő szervezet közelgő reformjáról beszélt, melynek során lehetővé válna, hogy az ODKB erőit „államcsínykísérletek” ellen is felhasználják.

Lukasenko szerint senki nem fog háborút indítani az ODKB országok ellen, ám sokaknak „viszket a keze”, hogy „alkotmányos puccsokat”, „színes forradalmakat” hajtsanak végre ezekben az államokban. Az ODKB tehát a jövőben „alkotmányvédelmi” feladatokat is ellátna a tagországokban.

Orosz külügyminisztériumi források szerint a reformra mindenképpen sor kerül, még akkor is, ha a vonakodó szövetséges, Üzbegisztán ezt ellenzi is. Ha Taskent nem akarja aláírni az ODKB reformját, akár el is hagyhatja a szervezetet – állítja egy moszkvai külügyi forrás.

Maga Lukasenko korábban ellenezte az ODKB belügyekbe való avatkozását (éppen ő nyújtott menedéket a Kirgizisztánból elűzött Kurmanbek Bakijevnek), belorusz katonák nem is vettek részt a szervezet hadgyakorlatain, azonban az észak-afrikai események és a 2010-es minszki zavargások megrettenthették Lukasenkót, aki most az ODKB erőktől vár segítséget a „színes forradalmak” leverésére.

Nyikolaj Bordjuzsa ugyanakkor egy tegnapi kijelentésében cáfolta, hogy az ODKB-t a fennálló rezsimek zsandáraként használnák fel, vagy hogy ellenzékiek ellen vetnék be.

 

 

 

Cimkék: ODKB, Alekszandr Lukasenko, Nyikolaj Bordjuzsa
Országok: Belarusz Örményország Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat