OROSZVILAG.HU


Moszkvától várnak támaszt a moldáv kommunisták 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-14 09:18:11  |  
Gyóni Gábor

Moszkvától várnak támaszt a moldáv kommunisták 

Cserébe lojálisak lesznek Oroszországhoz 

 Moszkvától várnak támaszt a moldáv kommunisták 

Vlagyimir Voronyin volt moldáv államfő, a moldáv kommunisták elnöke hétfőn a Kremlben tárgyalt az orosz elnöki adminisztráció vezetőjével, Szergej Nariskinnal. A Nyezaviszimaja Gazeta Kreml-közeli forrásokra hivatkozva úgy tudja, egy új, Moszkvához lojális kormánykoalíció felállítása volt a tárgyalások témája, Voronyin pedig azt kérte a Kremltől, gyakoroljanak nyomást Vlagyimir Filat moldáv miniszterelnökre.

Tavaly már majdnem sikerült nyélbe ütni egy demokrata – kommunista koalíciót Moldovában, de a demokraták az utolsó pillanatban a jobboldali, románbarát erőkkel léptek szövetségre, megújítva „Az európai integrációért” koalícióját. Voronyin a hírek szerint arról akarta meggyőzni Nariskint, járjon közbe egy demokrata – kommunista koalíció összekovácsolásához.

A lehetőség a beavatkozásra most megvan: Moldovának már két éve nincs elnöke, az új választási procedúra az ősszel esedékes. Az államfőt a partlament választja, ám a szükséges 61 szavazat (a 101-ből) nem áll rendelkezésre sem a koalíciónak, sem az ellenzéknek.

A koalíció tehát kénytelen lesz megegyezni a kommunistákkal, ha elnököt akar, így viszont a kormányfői tisztség a kommunisták kezébe kerülhet. Probléma, hogy Moldova parlamentáris-elnöki köztársaság, tehát az államfő és a kormányfő is kiterjedt jogkörrel rendelkezik. Ha kommunista lesz a miniszterelnök, a pénzügyek kontrollja az ő kezükbe kerül. Az elnöki ambíciókat dédelgető liberális-demokrata Vlagyimir Filat viszont a kommunistákkal történő kiegyezés esetén elvesztheti románbarát pártja támogatását.

 

 

Cimkék: Vlagyimir Voronyin, Moldova, kommunisták, Vlagyimir Filat
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat