OROSZVILAG.HU


Az "orosz párt" győzött Lettországban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-09-18 15:53:36  |  
Oroszvilag.hu

Az "orosz párt" győzött Lettországban 

De kormányra aligha kerülnek majd 

 Az "orosz párt" győzött Lettországban 

Lettországban vasárnap délutánra összesítették a tegnapi rendkívüli parlamenti választások eredményét, amire azután került sor, hogy az előző lett elnök, Valdis Zatlers  távozásakor feloszlatta az ország 2010-ben választott törvényhozását, az elnök ezen döntését pedig elsöprő többséggel támogatták a lettországi választópolgárok.

A szombati szavazást az oroszajkú lakosság érdekeit képviselő Egyetértés Központ nyerte meg 28,37 %-os eredménnyel. Második helyen végzett a volt elnök körül csoportosuló Zatlers Reform Pártja (20,82 %), harmadik lett az előző választások győztese, a jobboldali-centrista Egység 18,83 %-al. Az 5 %-os parlamenti küszöböt még a lett nacionalista Mindent Lettországért! tömörülésnek (13,88 %), és a Zöldek és Gazdák Szövetségének (12,22 %) sikerült átlépnie.

A választási részvétel 60,55 %-os volt.

Az Egyetértés Központ történelmi sikerében főszerepet játszott a párt vezetője, a fiatal, 35 éves Nil Usakov rigai polgármester népszerűsége.

Bár az Egyetértés Központ magabiztosan végzett az első helyen, mégsem valószínű, hogy kormányra kerül majd. A jobboldali Egység a mérsékelt jobboldali Zatlers-féle pártszövetséggel akar koalícióra lépni – közölte Valdis Dombrovskis miniszterelnök. A politikus szavai szerint a koalíciónak esetleg tagja lehet a Mindent Lettországért! Pártszövetség is.

 

(novonews.lv) 

Cimkék: Lettország, választások, 2011, Nil Usakov, Valdis Dombrovskis
Országok: Lettország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat