OROSZVILAG.HU


Ukrajna közelebb került a Vámszövetséghez 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-10-29 14:55:59  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna közelebb került a Vámszövetséghez 

Oroszország nagyon szeretné Ukrajnát a Vámszövetségben tudni 

 Ukrajna közelebb került a Vámszövetséghez 

 

Szergej Tigipko ukrán miniszterelnökhelyettes szerint a FÁK szabadkereskedelmi övezetről szóló megállapodás Ukrajnát gazdasági értelemben a belorusz-orosz-kazah Vámszövetséghez közelíti inkább, és nem az EU-hoz.

Tigipko az Echo Moszkvinak adott interjújában elmondta: Ukrajnában érzékeny kérdésnek számít a Vámszövetség ügye, mert ez a szuverenitás részleges elvesztését jelentené. Másrészt az ukrajnai lakosság előnyben részesítené az Európával való együttműködést az Oroszországgal történő integráció helyett. Még szeptemberben Viktor Janukovics ukrán elnök azt mondta, Kijev az EU-val való szabadkereskedelmi övezetet preferálja a Vámszövetség helyett. 

Konsztanytin Griscsenko uktán külügyminiszter a Gyeny c. lapban megjelent cikkében azt írta, a FÁK szabadkereskedelmi szerződés nem jelent vámuniót, és nem akadálya Ukrajna európai integrációjának.

Néhány napja, október 19-én Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ismételten ajánlatot tett Ukrajnának, hogy lépjen be a Vámszövetségbe. Putyin szerint Ukrajna szemszögéből nézve pragmatikus, a gazdasági érdekeinek megfelelő lépés lenne a Vámszövetséghez való csatlakozás.

Ukrán vélemények szerint Oroszország „kolosszális nyomást” gyakorol Ukrajnára, hogy az csatlakozzon a belorusz-orosz-kazah Vámszövetséghez. 

 

Cimkék: Ukrajna, Vámszövetség, Szergej Tigipko
Országok: Belarusz Ukrajna Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat