OROSZVILAG.HU


Hajsza a tadzsikok ellen Moszkvában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-11-11 11:20:40  |  
Kecskeméti Gábor

Hajsza a tadzsikok ellen Moszkvában

Válasz egy dusanbei bírósági ítéletre?

Hajsza a tadzsikok ellen MoszkvábanHajsza a tadzsikok ellen MoszkvábanHajsza a tadzsikok ellen Moszkvában

Körülbelül 100 tadzsik állampolgárságú vendégmunkást utasítanak ki Oroszországból, jelentette be pénteken Konsztantyin Romodanovszki, a külföldieket felügyelő orosz hatóság vezetője. Állítása szerint, amit személyesen is előadott az orosz elnöknek,a posztszovjet országokból érkező vendégmunkások közül a tadzsikok követik el a legtöbb jogsértést Oroszorszországban. Feltételezhető, hogy ez váltotta ki a tömeges kiutasítást. (A letartóztatási hullám előtt egy tadzsik bevándorlási szervezet arról panaszkodott, hogy egy ideje nem állítanak ki munkavállalási engedélyeket a tadzsikok számára Moszkvában)

Csütörtök este 134 tadzsik állampolgárt vettek őrizetbe az orosz fővárosban. Különösen felháborító, hogy a „Szvetlaja Rusz” orosz nacionalista ifjúsági szervezet a rendőrség oldalára állt, elősegítve a letartóztatásokat.

Megfigyelők szerint a tadzsikok elleni akciókat egy dusanbei (Tadzsikisztán fővárosa) bírósági ítélet indíthatta el: kedden ugyanis hosszú börtönbüntetésre ítéltek határsértés miatt egy orosz és egy észt állampolgárságú, de orosz nemzetiségű pilótát.

Moszkva hevesen tiltakozott az ítélet ellen, amit „durvának” tartott és „politikai motívumot” sejtett a háttérben. Medvegyev válaszlépésekkel fenyegette meg a közép-ázsiai államot.

(RIA Novosztyi, Russland News)

Cimkék: tadzsikok, vendégmunkások, dusanbe, bíróság, pilóta, bevándorlás,
Országok: Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat