OROSZVILAG.HU


Nem lesz Déli Áramlat? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2011-12-27 10:05:41  |  
Oroszvilag.hu

Nem lesz Déli Áramlat? 

Ukrajnától függ a vezeték sorsa

 Nem lesz Déli Áramlat? 

 

A Gazprom elsőként ismerte el nyilvánosan: lehet, hogy nem lesz szükség a tervezett, Ukrajnát délről megkerülő – és Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat gázvezetékre, amennyiben Ukrajna megfelelő feltételeket tud biztosítani az orosz gáz nyugati tranzitjához. A Déli Áramlat sorsa Ukrajnától függ – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, hozzátéve, a Déli Áramlat az ukrajnai csővezetékek alternatívájaként merült fel, amelyen keresztül az Európába irányuló orosz gáz kétharmadát exportálják.

Amennyiben azonban sikerülne megnyugtató módon rendezni az orosz gáz nyugati exportjának kérdését az ukrajnai vezetékeken keresztül, akár feleslegesség is válhat a Déli Áramlat beruházás.

Korábban a Gazprom vezetése úgy nyilatkozott, a Déli Áramlat mindenképpen megépül, s az eredeti tervek szerint 2015 végén már működnie kellene a vezetéknek.

Konsztantyin Szimonov, az Energiabiztonsági Alapítvány igazgatója szerint Viktor Janukovics ukrán elnök hajlandó egyezséget kötni a Gazprommal, a legnagyobb kérdés az, kész lesz-e átadni a tranzitvezeték tulajdonjogait a Gazpromnak, amit az korábban célként fogalmazott meg?

A börtönbüntetését töltő Julia Timosenko levélben figyelmeztette Viktor Janukovicsot, hogy ne adja át a gázvezetékek tulajdonjogát az oroszoknak, mert ez „Ukrajna utolsó stratégiai eszköze.”

Egy korábbi ukrán ajánlat szerint háromtagú, európai-ukrán-orosz konzorcium venné át az ukrajnai gáztranszport rendszer kezelését, ám az oroszok ellenzik az európaiak bevonását ebbe a konzorciumba.

 

 

(Vedomosztyi)

 

Cimkék: Ukrajna, Oroszország, Déli Áramlat, Gazprom, Alekszej Miller,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat