OROSZVILAG.HU


Olcsó gáz csak a Vámunióban?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-02-22 09:44:44  |  
Oroszvilag.hu

Olcsó gáz csak a Vámunióban?

Oroszország erővel rángatná be Ukrajnát

Olcsó gáz csak a Vámunióban?

A Nyezaviszimaja Gazeta információi szerint Ukrajna új gázszerződési ajánlatot kapott Oroszországtól, miután Kijev több ízben is elégedetlenségének adott hangot az Oroszországból érkező gáz magas ára miatt, s kilátásba helyezte, hogy a minimumra csökkenti a Gazpromtól vásárolt gáz mennyiségét. Moszkva hajlandó engedményeket tenni Ukrajnának, de azzal a feltétellel, hogy északkeleti szomszédunk csatlakozik a belorusz-orosz-kazah Vámunióhoz. A Gazprom továbbá Ukrajna számára is – hasonlóan az európai partnerek többségéhez – 10 %-al csökkentette a gáz árát. Mihail Goncsar energetikai szakértő szerint a 10 %-os kedvezmény azt jelzi, hogy a Gazprom a korbács után kaláccsal próbálja magához édesgetni Ukrajnát, bár a kedvezmény ténylegesen nem jelent könnyebbséget Ukrajna számára, hiszen Kijev köteles lesz a szerződésben előre meghatározott mennyiségű gázt felvásárolni (Ukrajna az európai fogyasztók többségénél többet fizet a gázért, 560 dollárt ezer köbméterért).
Szergej Nariskin, a Duma elnöke Kijevben, az ukrán külügy Diplomáciai Akadémiájában tartott előadásában azt hangsúlyozta, a belorusz-orosz-kazah Vámunión (Egységes Gazdasági Övezeten) belül nincsenek exportvámok, ezért a gázár ugyanaz, mint az oroszországi belső fogyasztók számára megállapított összeg.
Goncsar megjegyzi, a Gazprom abban az esetben is kész engedményekre, ha egy közös orosz-ukrán konzorcium kezébe kerül az ukrajnai gázvezetékrendszer (az ukránok eredetileg az európaiak bevonását is szerették volna, amit az oroszok elutasítanak). Másrészt az ukránoknak lehetővé kell tenniük, hogy a Gazprom megjelenjen az ukrajnai piacon. Ukrajnának csatlakoznia kell a Vámunióhoz, majd az Eurázsiai Unióhoz. Kijev viszont pontosan a tudatában van annak, hogy az orosz feltételek teljesítése majdnem egyet jelent a függetlenség elvesztésével. A Janukovics mögött álló kelet-ukrajnai oligarchák joggal félnek attól, hogy a Gazprom beengedése Ukrajnába azzal jár, hogy elveszítik privilegizált pozícióikat. Azaz Ukrajnában a „belorusz forgatókönyv” valósulna meg.
A lényeg, hogy Oroszország továbbra is céljának tartja, hogy akár erővel is, de belerángassa Ukrajnát az általa kezdeményezett posztszovjet együttműködésekbe, a Vámunióba, majd az Eurázsiai Unióba.
Cimkék: Ukrajna, Oroszország, gáz, Vámunió, Eurázsiai Unió
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat