OROSZVILAG.HU


Berzins sokkolta Oroszországot

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-03-01 10:43:43  |  
Kecskeméti Gábor

Berzins sokkolta Oroszországot

A lett elnök szerint az SS veteránok hősök

Berzins sokkolta OroszországotBerzins sokkolta Oroszországot
Andris Berzins lett elnök legutóbbi kijelentése, melyben szimpátiáját fejezte ki a lettországi SS veteránok iránt, összeegyeztethetetlen egy demokratikus állammal – jelentette ki az Orosz Külügyminisztérium. Berzins  egy keddi, az LNT lett televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a nemzetnek meg kell hajolnia  a Waffen SS veteránjai előtt, akik közül sokan életüket adták a hazájukért.

„Sajnos Lettországban folyamatosan igyekeznek átírni a történelmet, ami rombolja az ország demokratikus képét és akadályozza kapcsolatai fejlődését Oroszországgal.” – mondta Alekszandr Lukasevics, a Külügyminisztérium szóvivője.

Lukasevics ugyanakkor visszautasította a lett elnök azon állítását, hogy a Szovjetunió 1955-ben rehabilitálta volna a veteránokat. A Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának 1955. szeptember 17-én kelt határozata alapján csak azoknak a szovjet állampolgároknak bocsátottak meg, akik nem önként, hanem kényszer hatására működtek együtt a megszálló német hatóságokkal.  A dokumentum ebből a körből határozottan kizárta azokat, akik szovjet állampolgárok (elsősorban oroszok) megkínzásában és megölésében vettek részt.

A második világháború során 140.000 lett férfi harcolt a németek oldalán a Szovjetunió ellen, többségük a Waffen SS kötelékében.  (15. és 19. Waffen SS gránátos hadosztály ) Az egykori lett SS katonák és támogatóik minden évben március 16-én tartják találkozójukat.

(RIA Novosztyi)

Cimkék: waffen ss, veteránok, szovjetunió, világháború,
Országok: Lettország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat