OROSZVILAG.HU


Terror Dnyepropetrovszkban 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-04-28 10:10:53  |  
Gyóni Gábor

Terror Dnyepropetrovszkban 

Egyelőre sok az ellentmondásos információ

 Terror Dnyepropetrovszkban 

Az ukrajnai Dnyepropetrovszkban 29 ember (köztök 10 kiskorú) sérült meg abban a robbantássorozatban, amit ismeretlenek követtek a városban. Összesen öt robbanás történt: az első helyi idő szerint 11:50 perckor egy villamosmegállóban, ahol egy szemétgyűjtőbe helyeztek el robbanószerkezetet.

A második robbanás öt perccel később következett be, az ún. Szerelem szökőkútjánál. Itt szintén egy kukába rejtett bomba robbant.

A harmadik robbanás a Panorama mozinál történt, a negyedik egy parknál, az ötödik pedig szintén egy – akkor már lezárt – villamosmegállóban, és még egy bombát sikerült hatástalanítaniuk a tűzszerészeknek.

Azt már megállapították, hogy házi készítésű bombákkal robbantottak az egyik villamos vonalán.

A dnyepropetrovszki események kapcsán számos ellentmondásos hír látott napvilágot: egyes közlések szerint tíz robbanás történt, arról is információk érkeztek, hogy az egyik bevásárlóközpontnál – ahol állítólag megelőző este két lány holttestét találták, a következő tetoválással: „Ez lesz május 1-ig” – lövöldözés történt.

Dnyepropetrovszkban megerősített rendőri jelenlét van, páncélozott járművek járőröznek az utcákon, a pályaudvart ideiglenesen lezárták, május 2-ig minden tömegrendezvényt elhalasztottak. Várható, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök is hamarosan a városba érkezik.

A dnyepropetrovszki Batykivcsina párt (Julia Timosenko ebben a városban született) elnök szerint elképzelhető, hogy a hatalom érdeke volt a robbantássorozat, hogy ennek ürügyén folytassa a leszámolást az ellenzékkel.

A sajtóban az is felmerült, hogy ukrán nacionalisták szervezték a terrortámadást.

Az ukrán titkosszolgálatok (SZBU) közleménye szerint mindenestre a robbantásoknak nem politikai okai voltak.

Bronislaw Komorowski lengyel elnök aggodalmának adott hangot, hogy a terrortámadás végrehajtói a hamarosan kezdődő közös lengyel-ukrán futball EB-t akarták aláásni.

Cimkék: Dnyepropetrovszk, robbantások, terror
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat