OROSZVILAG.HU


Csak Dusanbéban lesz katonai parádé

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-05-05 12:55:27  |  
Oroszvilag.hu

Csak Dusanbéban lesz katonai parádé

Hogyan emlékezik Közép-Ázsia a Nagy Honvédő Háborúra? 

 Csak Dusanbéban lesz katonai parádé

 

A közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok közül csak Tadzsikisztánban lesz katonai dísszemle május 9-én, a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 67. évfordulóján, de a többi ország is valamilyen módon megemlékezik a közös győzelemről. Dusanbéban május 9-én a helyi garnizon, a Nemzeti Gárda alakulatai, valamint katonai főiskolások fognak felvonulni. A tadzsik fővárosban ezen a napon ünnepi rendezvények sokasága lesz.

A Nagy Honvédő Háború dusanbei veteránjai mintegy 500 szomoni (105 dollár) anyagi támogatást kapnak, vidéken ennek az összegnek a felét.

Kirgizisztánban dísszemle nem lesz, ám a veteránok ajándékot kapnak majd az államtól. A költségvetés 350 ezer dollárt költ a veteránok felköszöntésére. Május 9-én Biskekben emlékkoncertet tartanak.

Türkmenisztánban május 9-én megkoszorúzzák a Nagy Honvédő Háború emlékműveit, emlékkoncertek, kiállítások lesznek. A veteránok 200 manatot (70 dollár) és ajándékokat kapnak majd az elnöktől.

Kazahsztán fővárosában, Asztanában május 9-én emlékrendezvények (koncertek, kiállítások, veteránokkal való találkozók) lesznek. Az ország legnagyobb városában, Almatiban hasonlóan emlékeznek meg a győzelemről. A kazahsztáni veteránok 3000 - 100 000 tengét (20 – 675 dollár) kapnak, helytől függően (Asztanában 10 ezer tengét – 67 dollár, Almatiban 55 ezer tengét – 370 dollár). Asztana összesen 19 millió dollárt költ a veteránok támogatására.

Üzbegisztánban a veteránok pénzsegélyt kapnak, az iskolákban megemlékezéseket tartanak a háborúról.

 

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék: Közép-Ázsia, Nagy Honvédő Háború
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat