OROSZVILAG.HU


Orosz-ukrán vita

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-07-14 12:42:22  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz-ukrán vita

Ezúttal egy sziget miatt

Orosz-ukrán vitaOrosz-ukrán vita

Jóllehet a Szovjetunió szétesésekor Oroszország átengedte Ukrajnának az Azovi-tengerben fekvő Tuzla-szigetet, a sziget ellenőrzése feletti vita néhány éve újból fellángolt. Maga a sziget – leszámítva stratégiai jelentőségét – nem túl fontos. Lényegében egy 6.5 km hosszú, 200-500 méter széles homokpad a Kercsi-öbölben. A sziget, néhány halász családtól eltekintve lakatlan.

A sziget stratégiai fontossága abban rejlik, hogy ennek birtokában Oroszország ellenőrizni tudná az Azovi-tenger hajóforgalmát, hisz a sziget a Kercsi-szorosban fekszik. 2003-ban Krasznodar kormányzója, Alekszandr Tkacsov terve alaposan felborzolta a kedélyeket: a kormányzó ugyanis kitalálta, hogy egy gáttal köti
össze a szigetet az orosz szárazfölddel. Kijev természetesen azonnal kijelentette, hogy a sziget Ukrajna tulajdona. A Szovjetunióban, a Krími-félsziget „elajándékozásakor” (1954) az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság területéhez került. Kijev ideiglenesen még katonákat is állomásoztatott a szigeten, s azzal fenyegetőzött, hogy bevonja a NATO-t a kérdés megoldásába, ha Moszkva nem hagy fel a gátépítéssel.  

Úgy tűnik azonban, hogy a két országnak most sikerült megállapodnia a tengeri határokról. Oroszország kész lemondani a szigetről, cserébe nagyobb ellenőrzési jogot kér a szoros felett.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

Cimkék: sziget, kercs, szoros, öböl, fekete-tenger, tuzla, kontroll, hajó, szovjetunió,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat