OROSZVILAG.HU


Sokáig maradnak az oroszok Kirgíziában

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-09-20 13:22:57  |  
Gyóni Gábor

Sokáig maradnak az oroszok Kirgíziában

Orosz katonai bázis és vízerőmű épül 

 Sokáig maradnak az oroszok Kirgíziában

 

A biskeki látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök fontos megállapodásokat írt alá kirgiz kollégájával, Almazbek Atambajevvel.

Putyin kiemelte a kirgiz-orosz kapcsolatok fejlődését. Mint mondta, Kirgizisztán elsőszámú kereskedelmi partnere Oroszország. A kirgiz külkereskedelem majd negyede zajlik Oroszországgal, 2012-ben 45 %-al nőtt a kirgiz-orosz kereskedelem volumene.

A megbeszélések egyik legfontosabb eredménye, hogy tartós lesz az orosz katonai jelenlét Kirgizisztánban, az orosz hadsereg 2017-től 2032-ig (további öt évre meghosszabbítható) működtethet katonai bázist a közép-ázsiai országban. Moszkva évi 4 millió dollárt fizet Biskeknek a bázisért.

Almazbek Atambajev ismét elmondta: 2014 után bezár az amerikaiak 2001 óta Manaszban fenntartott légibázisa. Putyin orosz segítséget ígért a repülőtér átalakításához és modernizálásához, „mihelyst kimennek az amerikaiak.”

Orosz segítséggel megépül a kambaratinszki vízerőmű is, mely ellen – a háború rémképét is felvetítve - élesen tiltakozik Üzbegisztán. Putyin a konfliktus elsimítása érdekében meghívta a kazahokat és üzbégeket is, hogy vegyenek részt a beruházásban. A projekt kezdete és költségei nem ismertek.

Rendezték az Oroszország felé fennálló kirgiz adósság (489 millió dollár) kérdését is.

Biskek előtt Putyin a kazahsztáni Pavlodarban találkozott Nurszultan Nazarbajev kazah elnökkel.

 

 

(Vedomosztyi, kremlin.ru., ferghana.ru)

Sokáig maradnak az oroszok Kirgíziában

Sokáig maradnak az oroszok Kirgíziában

 

 

Cimkék: Almazbek Atambajev, Vlagyimir Putyin, Kirgizisztán, Oroszország, kirgiz-orosz kapcsolatok, Manasz, Kambaratinszk
Országok: Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat