OROSZVILAG.HU


Belarusz és Oroszország: fegyvertársak

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-09-28 10:00:13  |  
Kecskeméti Gábor

Belarusz és Oroszország: fegyvertársak

Ingyen jut Szuhojokhoz Lukasenko

Belarusz és Oroszország: fegyvertársakBelarusz és Oroszország: fegyvertársak

Újrahasznosítás a posztszovjet térségben: az Orosz Föderáció légiereje 18 darab használt Szuhoj támadó repülőgépet ad át a belarusz légierőnek. "A légierővel kapcsolatban sok nyitott kérdést tisztáztunk. Segítséget kértem és kaptam. Rövid időn belül modern repülőgépekhez jutunk." - nyilatkozta Alekszandr Lukasenko, miután személyesen találkozott Vlagyimir Putyinnal.

Kiderült azonban, hogy a gépek nem egészen olyan modernek, mint amilyennek Belarusz elnöke beállította. Azokról a Szu-30K harci repülőkről van szó, melyeket a '90-es évek végén Indiának adott el Oroszország. Nyilvánvaló, hogy a gépek nem a legmodernebb technikát képviselik. Az indiaiak is ráadásul "átmenetként" kapták meg a gépeket, amíg az újabb típusú Szu-30MKI-k meg nem érkeznek, s ezek licenszelt gyártása el nem indul Indiában.

A 18 darab Szuhojt néhány éve a belarusz Baranovicsiban tárolják, mivel a gyártó cégnek így nem kellett ÁFA-t fizetnie Oroszországban. Ennek ellenére a gépeket most hivatalosan "testvéri segítség" keretében adják át a belarusz félnek.

(aktuell.ru)

 

 

 

 

 

Cimkék: szuhoj, lukasenko, minszk, hadsereg, légierő, india, putyin,
Országok: Belarusz Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat