OROSZVILAG.HU


Szaakasvili kezdte a háborút

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-10-25 12:12:55  |  
Oroszvilag.hu

Szaakasvili kezdte a háborút

Ivanisvili az elnököt tette felelőssé a 2008-as háború miatt

 Szaakasvili kezdte a háborút

Az októberi parlamenti választásokon győzelmet aratott Grúz Álom pártszövetség vezetője, Bidzina Ivanisivili miniszterelnökjelölt a Miheil Szaakasvili elnök által vezetett, a jövőben ellenzéki szerepre készülő Nemzeti Egység Mozgalom párt tagjaival történt találkozóján kijelentette, Szaakasvili elnök robbantotta ki 2008 augusztusában az „ötnapos háborút”. Ivanisvili a konzultáción Szaakasvilit tette felelősség a Grúzia számára megalázó vereséggel végződő konfliktus miatt.

A találkozót a jövőbeni kormányfővel egyébként a Nemzeti Egység Mozgalom kezdeményezte. Az egyik legfontosabb kérdés az Oroszországhoz fűződő viszony volt. Ivanisvili szerint hamarosan ismét megindulnak a grúz-orosz kereskedelmi és kulturális kapcsolatok, melyek újjáépítése mindkét országnak érdeke.

Ivanisvili szerint Szaakasvili zsákutcába vitte a grúz-orosz kapcsolatokat, ő és a volt hatalmi párt kezdték el 2008-ban a háborút: „Ezt a provokációt az Önök vezére és Önök tervezték.” – mondta Ivanisvili. Ez a provokáció csak arra volt jó, hogy Oroszország végrehajtsa „régen dédelgetett tervét,és most tényleg megszállás alatt vannak területeink.” Ivanisvili elmondta: nincs konkrét akcióterv az orosz kapcsolatok helyrehozására, ám „helyes cselekedetekkel, magatartással, diplomáciával hamarosan visszaszerezhetjük területeinket, ha érdekeink egybeesnek Oroszország érdekeivel és bekövetkeznek bizonyos globális változások.”

A szép ígéretekkel hatalomra kerülő Ivanisvili egyébként már most elkezdett visszakozni a kampányban elhangzottaktól: pár hete még a menekültek szociális juttatásainak megemelése mellett kardoskodott, most viszont kijelentette, nem mondta, hogy erre azonnal sor kerül, lehet, hogy majd csak évek múlva...

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Ibanisvili, Szaakasvili, 2008, háború
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat