OROSZVILAG.HU


A jelek szerint Janukovics győzött

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2012-10-29 19:23:36  |  
Kecskeméti Gábor

A jelek szerint Janukovics győzött

Abszolút többséget szerzett a kommunistákkal

A jelek szerint Janukovics győzöttA jelek szerint Janukovics győzött

Jóllehet a hivatalos adatokat még nem hozták nyilvánosságra, mivel a szavazatok összeszámlálása még mindig tart, egyre valószínűbb, hogy Viktor Janukovics elnök pártja győzött az ukrajnai parlamenti választásokon. A kommunistákkal együtt a Régiók Pártja abszolút többséget szerzett a Radában. A legerősebb ukrán ellenzéki párt a „Haza” maradt, melynek vezetője a jelenleg börtönbüntetését töltő Julija Timosenko nem jelöltethette magát. A Rada új szereplője a szociálliberális (nyugatos) „Udar”, melynek vezetője a profi ökölvívó bajnok Vitalij Klicsko. Bejutott továbbá a nacionalista „Szvoboda” párt is. Ellentétben a korábbi választásokkal, Ukrajnában a mostani választásokon már direkt mandátumokat is kiosztottak: a 450 képviselő felét a szavazókörökben választották meg, a másik fele a pártlistákon jutott be.

Viktor Janukovics pártja a hagyományokhoz híven az oroszajkú területeken szerepelt erősen (Dél-, illetve Kelet-Ukrajna), ahol a szavazatok többségének összesítése után 34.2 százalékot értek el. Mivel az elnöki párt a direkt mandátumok felét elhozta, így a képviselői helyekből körülbelül 200-at tudhat magáénak. A kommunisták 35 megszerzett helyével – akik azonnal rábólintottak az együttműködésre – így abszolút többséget szereztek az ukrán törvényhozásban. S ehhez még hozzá kell tennünk, hogy a maradék helyek közül 44 független képviselőké lett, akik a helyi elitek közül kerültek ki, így érdekeik többségében egybeesnek a kormánytöbbséggel.

Miözben Janukovics pártja ugyanolyan erős maradt, mint a 2007-es választások után, Julia Timosenko pártja alaposan meggyengült. Korábbi szavazóik 30 százalékát veszítették el. Most csupán a szavazók 22.5 százaléka voksolt az ellenzéki pártra.

A legfigyelemreméltóbb eredményt kétségkívül Vitalij Klicsko érte el: 2010-ben alapított pártjával az UDAR-ral (Український демократичний альянс за реформи – Ukrajnai Demokratikus Szövetség a Reformokért) – mely egyébként „csapás”-t is jelent – begyűjtötte a szavazatok 13 százalékát. 5 direkt mandátumával erősebb frakciója van, mint például a kommunistáknak, akik a szavazatoknak 14.7 százalékát szerezték meg.

Hétfőn folytatták a vasárnapi szavazás eredményeinek feldolgozását, ami oda vezetett, hogy a kormánypárt aránya fokozatosan csökkent. Választási megfigyelők szerint ez az egyik jele annak, hogy Oroszországgal ellentétben Ukrajnában nem tudja a hatalom utólagosan korrigálni a választási eredményeket. Ám az ellenzéki mozgalmak mégis megkongatták a vészharangot: párhuzamos szavazatszámlálásuk szerint az UDAR 15, míg Timosenko pártja 25 százalékot szerzett. (Igaz ez jelentősen nem befolyásolná a végeredményt.)

Az UDAR mellett meglepetés még, hogy a Nyugat-Ukrajnában népszerű szélsőségesen nacionalista „Szvoboda” nemhogy átlépte az először felállított 5 százalékos küszöböt, hanem a szavazatok közel 9 százalékát (8.7) szerezte meg. A párt tagjai gyakran tesznek a nyilvánosság előtt idegen- és oroszellenes, antiszemita kijelentéseket.

Az Ukrajnában nyolc évvel ezelőtt lezajlott „narancsos forradalom” vezéregyénisége, Viktor Juscsenko úgy tűnik végleg eltűnt a politikai színpadáról. Az általa vezetett „Mi Ukrajnánk” kevesebb, mint egy százalékot ért el.

A választáson megfigyelőként részt vevő EBESZ szerint a demokrácia területén visszalépés történt az ukrajnai választások során. A megfigyelők elsősorban azt kritizálták, hogy Julia Timosenko és a korábbi belügyminiszter Jurij Lucenko börtönbüntetésük miatt nem jelöltethették magukat. Ez a döntés az EBESZ szerint jócskán korlátozta kínálatot a választáson. A választási harc során az államhatalom sok esetben visszaélt hatalmával, átláthatatlan a választási harc vezetése és a pártfinanszírozás. Kritikaként fogalmazták meg az ellenzéki pártok (sőt még a leendő koalíciós partner kommunisták is), hogy számos eset történt, ami helyi választási csalásra utal. Néhány szavazókörben olyan golyóstollakat készítettek ki, melyek tintája kis idő múlva eltűnt. Az ilyen helyeken valaki utólag gyorsan kitöltötte a szavazólapokat. Sok helyen pedig feltűnően elhúzódik a szavazatok összeszámlálása, ami ismét manipulációs vádakra enged következtetni a kritikusok szerint. Ternopolban a Timosenko-párt egyik képviselője szerint a helyi választási bizottság tagjai a szavazóhelyiségek bezárása után inni kezdtek. Így a szavazatszámlálást ittas állapotban kezdték meg.

(RIA Novosztyi, RusslandNews)

 

 

 

 

 

Cimkék: választás, párt, janukovics, timosenko, klicsko, szvoboda, régiók pártja, haza, udar, csalás, szavazókör,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat