OROSZVILAG.HU


A világ lassan elismeri az új kirgiz vezetést

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-12 14:43:14  |  
Gyóni Gábor

A világ lassan elismeri az új kirgiz vezetést

Washingtonnak fontos a manaszi légibázis

A világ lassan elismeri az új kirgiz vezetést

Az Európai Unió, az USA, az EBESZ a hétvégén delegációkat küldtek Kirgizisztánba a helyzet felmérésére és szükség esetén segítségnyújtásra, ami annak a jele, hogy a Nyugat lassan kész elismerni a múlt heti zavargások nyomán hatalomra került kirgiz ideiglenes kormányt.

Vasárnap Hillary Clinton amerikai külügyminiszter telefonon tárgyalt Roza Otunbajevával, a kirgiz ideiglenes kormány vezetőjével, s azt ígérte, Washington kész elismerni az új kirgiz vezetést, ha megmaradhat az országban a manaszi amerikai légitámaszpont, továbbá humanitárius segítséget ajánlott Biskeknek. Elsőként Oroszország támogatta az új kirgiz vezetést, miután még a zavargások napjaiban Vlagyimir Putyin telefonbeszélgetést folytatott Roza Otunbajevával, s humanitárius segítséget ajánlott Kirgizisztánnak.

Közben folytatódott a biskeki összecsapások áldozatainak temetése, akiknek száma 81-re emelkedett. A kirgiz állami TV élő egyenes adásban közvetítette a búcsúztatási ceremóniát.

Kurmanbek Bakijev elnök továbbra sem mondott le, s az ideiglenes kormány szerint arra készül, hogy ellenállást szervezzen a hozzá hű dél-kirgizisztáni klánokból, bár mostanra a déli megyék (Os, Dzsalal-Abad, Batken) is az ideiglenes kormány ellenőrzése alá kerültek.

 

(ng.ru)

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat