OROSZVILAG.HU


A belorusz jóléti modell vége

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-02-08 15:28:51  |  
Oroszvilag.hu

A belorusz jóléti modell vége

Jön a fizetős oktatás és egészségügy

 A belorusz jóléti modell vége

 

A belorusz „jóléti modell” kifulladását jelzi, hogy Minszk megszorító intézkedésekkel igyekszik javítani a költségvetés helyzetén. Anatolij Tozik miniszterelnökhelyettes bejelentette, hogy csökkenteni fogják az állam által támogatott egyetemi és főiskolai helyek számát. Tozik azt ajánlotta honfitársainak: egyáltalán ne tanuljanak tovább, még pénzért sem. Szerinte jól fizető állás megszerzéséhez elegendő egy középfokú tanfolyam elvégzése is.

Ezzel együtt vidéken máris megkezdődött a kisebb iskolák bezárása. További iniciatíva, hogy fizetőssé tennék az óvodákat.

Az oktatáson kívül az egészségügyi ellátás is fizetőssé válhat. A sort az alkoholistákon és a dohányoson kezdenék, akikkel – amennyiben betegségük összefüggésben van káros szenvedélyükkel – legalábbis részben kifizettetnék a kezelés költségeit. A tervek szerint azonban a jövőben csak három napi kórházi ellátás lenne ingyenes, ezt követően hat napig a költségek 50 %-át a betegnek kellene kiegyenlítenie. Január végén Alekszandr Lukasenko elnök is megerősítette, hogy a beloruszoknak hamarosan búcsút kell mondaniuk az ingyenes egészségügytől.

Lukasenko még tavaly arra is figyelmeztetett, hogy az egyre nagyobb számban külföldön dolgozó beloruszoknak le kell mondaniuk az ingyenes vagy kedvezményes egészségügyi ellátásról. Ezek a tervek később válnak csak valósággá, egyben azonban mindenki egyetért: Lukasenko „jóléti” gazdasági modellje mára csődöt mondott, kifulladt.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Belarusz, jóléti modell, egészségügy, oktatás
Országok: Belarusz
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat