OROSZVILAG.HU


Ukrajna: vámunió és csővezeték olcsóbb gázért?

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-15 17:29:25  |  
Kecskeméti Gábor

Ukrajna: vámunió és csővezeték olcsóbb gázért?

Drága árat kell fizetni az olcsó gázért

Ukrajna: vámunió és csővezeték olcsóbb gázért?

Oroszország és Ukrajna ismét a gázról tárgyal. Az ukránok jelentős kedvezményt szeretnének kapni, az esetleges módosításához viszont Kijevnek komoly engedményeket kellene tennie.

Az új ukrán miniszterelnök Nyikolaj Azarov moszkvai bemutatkozó látogatása még nem hozta meg a remélt eredményeket.

Az ukrán kormány, amely jelenleg 300 dollárt fizet ezer köbméter gázért (a havi számla körülbelül 700 millió dollárt tesz ki) az árat legszívesebben megfelezné.

Kijev ellenszolgáltatásként egy nemzetközi gáztranszport-konzorciumban (GTK) részesedést ajánlott az oroszoknak.

Nyilvánvaló viszont, hogy a drasztikus árcsökkentés fejében Moszkva nem éri be a csővezetéket üzemeltető konzorciumban egyharmados részesedéssel. „Ha az egyik helyen 3 milliárd dollárt veszítünk, másutt meg kell kapnunk azt az összeget” tette világossá a helyzetet a Gazprom egyik szóvivője.

Ilyen óhaj azon vagyonok visszaadása, amelyeket orosz oligarchák vesztettek el Viktor Juscsenko kormányzati ideje alatt.

A legjobb példa: az orosz Tatneft olajkonszern egy jogvita után az UkrTatNafta cégben fennálló 60%-os részesedését volt kénytelen az ukrán milliárdos Igor Kolomojszkinak átengedni.

A legfőbb orosz követelés azonban Ukrajna csatlakozása az orosz-belorusz-kazah vámunióhoz.

Janukovics választási győzelme után azonnal bejelentette, elgondolkodik a vámunióhoz történő közeledésről. Teljes csatlakozást azonban az ukrán elnök nem lát lehetségesnek, ugyanis ez Kijev WTO tagságával kerülne összeütközésbe.

Moszkvának ezzel szemben nincsenek aggályai és az integrációs folyamat elmélyítésén dolgozik. Az orosz gazdaság ebből ténylegesen profitálna. Az ukrán piac nagy és új értékesítési lehetőségeket kínál.

Másrészről az ukrán vállalatok – elsősorban keleten acélra és szénre fókuszálva –az országot érintő mély gazdasági válság következtében aligha jelentenek komoly konkurenciát az orosz piacon.

Ukrajnának óriási könnyebbség lenne, ha olcsóbb gázhoz juthatna. Egyelőre azonban nincs még döntés. Mindkét oldalról közölték, a megbeszéléseket a következő hetekben folytatják.

(russland-aktuell)

 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat