OROSZVILAG.HU


Grúz borszállítmány hét év után

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-06-17 19:52:47  |  
Kecskeméti Gábor

Grúz borszállítmány hét év után

Szaakasvili volt az egyetlen akadály?

Grúz borszállítmány hét év utánGrúz borszállítmány hét év után

Múlt héten elindult Oroszországba az első grúz borszállítmány hét hosszú év után. A dél-kaukázusi állam bizonyos termékeire ugyanis ennyi ideje rendeltek el behozatali tilalmat.  Jóllehet az első szállítmány csupán 30 palackból állt, ám a Dugladze borászat ígérete szerint további 150.000 palack követi az első kontingenst. Az előbbin kívül az Alaverdi és Teliani Veli borászatok folyamodtak licenszért az orosz hatóságokhoz.

Oroszország még 2006-ban tiltotta meg a grúz borok és ásványvizek (közöttük a világhírű Borzsomi) importját azzal az indokkal, hogy veszélyes anyagokat tartalmaznak. Grúzia azonnal politikai motivációt feltételezett a háttérben, mivel ekkor növekedett jelentősen Mihail Szaakasvili Nyugat-barát grúz politikus (egykori miniszterelnök) hatalma és befolyása Grúziában.

Idén márciusban, miután a grúz-orosz viszony a Bindza Ivanisvili vezette grúz kormány törekvéseinek megfelelően javulni kezdett, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság, a Roszpotrebnadzor 36 grúz borászat és 4 ásványvíz palackozó vállalat termékeinek forgalmazását engedélyezte ismét az orosz piacon.

Ezek a grúziai termékek rendkívül népszerűek voltak a Szovjetunióban, s az államok függetlenedése után is megmaradt piaci szerepük Oroszországban, így a tilalom előtt a grúz borok legnagyobb felvásárlója Oroszország volt. A grúz borászok szövetsége szerint a dél-kaukázusi állam évente akár 10 millió palack bort is képes volna exportálni Oroszországba.

(RIA Novosztyi)

 

 

 
                                                                                                                                        

Cimkék: tbiliszi, szaakasvili, ivanisvili, bor, export, borzsomi, moszkva, import,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat