OROSZVILAG.HU


Vilnius szolidáris Kisinyovval

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-10-04 10:42:03  |  
Oroszvilag.hu

Vilnius szolidáris Kisinyovval

Litvánia blokkolhatja a Kalinyingrádba haladó forgalmat

 Vilnius szolidáris Kisinyovval

Október 3-án Brüsszelben Moldova, a Dnyeszter-Menti Köztársaság, az EU, Oroszország, Ukrajna, USA, EBESZ részvételével „konstruktív szellemiségű” tárgyalások zajlottak Moldova szakadár tartományának sorsáról. A felek álláspontja nem közeledett egymáshoz.

Az elmúlt hetekben a moldáv hatóságok ellenőrzési pontokat, lényegében határátkelőket alakítottak ki a Dnyeszter mentén, a Dnyeszter-Menti Köztársasággal szemben, ami kiváltotta Tiraszpol tiltakozását, de az intézkedést ellenzik az ellenzéki kommunisták is.

Mivel a szakadár területeken élő moldovaiak jelentős része orosz állampolgár is, kisinyovi információk szerint Moszkva válaszlépéseket foganatosít majd Moldovával szemben. Moldovai lapok úgy tudják: Oroszország 200 ezer, Oroszországban dolgozó moldovait készül deportálni.

Szolidáris Moldovával Litvánia is. Linas Linkevicius litván külügyminiszter megjegyzése szerint Vilnius blokkolhatja a kalinyingrádi exlávéba haladó gépjármű és vasúti forgalmat, ha Oroszország nem hagyja abba az Ukrajnával és Moldovával szembeni nyomásgyakorlást.

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Dnyeszter, Dnyeszter-Menti Köztársaság, Moldova, Ukrajna, Litvánia, Vilnius, Kisinyov, Kalinyingrád
Országok: Litvánia Ukrajna Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat