OROSZVILAG.HU


Ostromállapot Kijevben

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2013-12-01 11:50:55  |  
Oroszvilag.hu

Ostromállapot Kijevben

Közigazgatási épületeket foglaltak el, megpróbálták ledönteni Lenint

 Ostromállapot Kijevben

Ostromállapot Kijevben

A kijevi városvezetés az Európa-párti tüntetések szétkergetése után megtiltotta hogy a karácsony végéig (január 6.) tüntetéseket rendezzenek Kijev központjában, a Majdanon és környékén (a Majdanon már megkezdték az újévi fenyő felállítását).

Viktor Janukovics ukrán elnök elítélte a Berkut különleges alakulatok akcióját, melynek során szétkergették a Majdanon tüntető Európa-párti fiatalokat. Az elnök egyben ígéretet tett, hogy minden megtesz, amit csak tud, hogy felgyorsítsa Ukrajna európai integrációját.

Közben a kijevi események hatására már három képviselő (David Zsvanyija, Irina Bogoszlovszkaja, Nyikolaj Rudovszkij) is kilépett a kormányzó Régiók Pártjából.

A Mihajlovszkaja téren folytatódik az ellenzék tüntetése, melyen reggel mintegy ezer ember vett részt. A szónokok általános sztrájkra szólítottak fel, és Janukovics elnök távozását követelték.

Kora délutánra a tömeg több tízezer, majd százezer fősre fuzzadt és megindult a Majdan felé. Noha a városvezetés megtiltotta, hogy itt tüntetést lehessen rendezni, a tömeg áttörte a kordonokat, a rendőrök elmenekültek. A tömeg az elnöki adminisztráció épülete elé vonult, és kísérletet tesz a kormány épületének elfoglalására is. A maszkot viselő tüntetők kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket. A Berkut különleges egységei sokáig nem avatkoztak be, de a rendőrök könnygázt vetettek be az elnöki adminisztrációt ostromlókkal szemben. Végül a Berkut közbelépése nyomán az elnöki adminisztráció előterét megtisztították. A Batykivscsina és UDAR ellenzéki pártok elhatárolódtak az elnöki adminisztráció elfoglalásának kísérletétől, azt a hatalom provokációjának tartva. 

Jelenleg (21 óra) a Lenin-szobornál zajlanak összecsapások. Mintegy 60 ember megpróbálta ledönteni Lenin szobrát, majd ellenállást fejtett ki a kiérkező rendőrökkel szemben. Néhány ezer ember a Majdanon maradt.

Úgy tűnik, a demonstrálók szisztematikusan foglalják el az adminisztráció központjait, a Szvoboda ukrán nacionalista párt hívei már megszállták a városi közgyűlés épületét, és a szakszervezetek házát. Oleg Tjaginbok, a Szvoboda párt elnöke nemzeti sztrájkot hirdetett.

 

 

Cimkék: Kijev, Janukovics, Berkut, adminisztráció, tüntetés, Majdan
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat