OROSZVILAG.HU


Tatárok az orosz flotta ellen

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-04-28 10:43:02  |  
Gyóni Gábor

Tatárok az orosz flotta ellen

Az orosz befolyás növekedésétől tartanak

 Tatárok az orosz flotta ellen

 

A krími tatárok fenyegetésnek érzik az orosz-ukrán flottamegállapodást, amely 2042-ig lehetővé teszi Moszkva számára, hogy Szevasztopolban állomásoztassa flottáját – ezt Ali Hamzin, a Krími tatár Medzslisz egyik vezetője jelentette ki. A krími tatárok célja, hogy más országok figyelmét is felhívják helyzetükre, problémáikra. Merthogy szerintük az orosz befolyás erősödése Ukrajnában „ténylegesen veszélyezteti a krími tatár nép létezését”.

Hamzin félelme szerint Moszkva arra törekszik, és ezt a flottamegállapodás is bizonyítja, hogy a Krímet orosz területté változtassa, azaz a krími tatároknak újabb megpróbáltatás elé kell nézniük, erre kell felkészülniük. Véleményük szerint a kitörési pontot az jelentheti számukra, ha külföldön keresnek támogatást.

A krími tatár vezetők félelmeinek minden bizonnyal történelmi okai lehetnek, hiszen 1944-ben a szovjet vezetés az egész népet deportálta a Krímből, s a tatárok csak 1989-ben térhettek vissza tömegesen ősi földjükre. A deportálás következtében rendezetlen tulajdonviszonyok álltak elő, ami mai napig problémákat okoz a krími tatárok és a félsziget többségét kitevő oroszok között.

 

(podrobnosti.ua)

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat