OROSZVILAG.HU


"A furkósbot és zsarolás ideje lejárt"

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-05-26 14:26:01  |  
Oroszvilag.hu

"A furkósbot és zsarolás ideje lejárt"

Porosenko szerint Moszkva tönkretette az oroszok és ukránok viszonyát

 "A furkósbot és zsarolás ideje lejárt"

Pjotr Porosenko, Ukrajna valószínű következő elnöke exluzív intejút adott a Novaja Gazeta orosz ellenzéki lapnak.

Porosenko elmondta, Oroszország de facto agresszorként lépett fel Ukrajna ellen, de facto megszállta a Krímet. Fél éve még senki nem gondolta volna, hogy ide fajul a helyzet. Az az unikális kapcsolat, ami évszázadok alatt felépült az ukránok és az oroszok között, „egy pillanat alatt megsemmisült.”

Porosenko szerint a Krímben senki nem sértette az oroszok jogait, épp ellenkezőleg most az ukránok és a tatárok jogai sérülnek. A krími tatárok nem emlékezhettek szabadon deportálásuk 70. évfordulóján. „Az emberek csak meg akartak emlékezni bűntelenül meghurcolt őseikről, és ezt egyszerűen megtiltották nekik.” Porosenko szerint Ukrajna soha nem fogja elismerni a Krím elszakítását. A Krím még hosszú ideig konfliktusforrás marad a két ország között. 

Porosenko terroristának nevezte a kelet-ukrajnai fegyvereseket, akikkel nincs dialógus.

Porosenko szerint egyébként Janukovics volt elnök kezdte el finanszírozni a kelet-ukrajnai szeparatista mozgalmat, hogy előkészítse hazatérését.

Ukrajna szeretné csökkenteni gázfüggőségét Oroszországtól. Európából fog gázt vásárolni, csökkenteni fogja a fogyasztást és előkészíti az amerikai palagáz importját. „A furkósbot és zsarolás ideje lejárt, ez többet nem működik.” – üzente Porosenko az oroszországi olvasóknak.

 

Cimkék: Porosenko, Krím, Ukrajna, Oroszország
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat