OROSZVILAG.HU


Porosenko politikai életrajza

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2014-05-26 16:06:31  |  
Oroszvilag.hu

Porosenko politikai életrajza

Válogatott köpönyegforgató vagy a konszenzus megtestesítője?

 Porosenko politikai életrajza

A Forbes-Ukraina 2011 óta tartja számon Ukrajna leggazdagabb embereit. Pjotr Porosenko azóta rendületlenül tör fölfelé a rangsorban. 2011-ben a 14. volt 0,87 milliárd dollárral, 2012-ben már a 8., 1 milliárd dolláros vagyonnal, 2013-ban a 7., 1,6 milliárd dollárral. Azaz két év alatt, 2011 és 2013 között Porosenko megduplázta vagyonát.

Porosenko első millióját fűszerkereskedelemmel szerezte. Míg az 1990-es évek elején az ukrán oligarchák a nehéz- és gáziparban akartak minél több részesedést szerezni, Porosenko az élelmiszeriparban próbált szerencsét. Rövid idő alatt földbirtokokat, cukorgyárakat szerzett, traktorgyártással is elkezdett foglalkozni. Még kikötők is a birtokába kerültek, ám a Porosenko-birodalom ékköve a Roshen (Po-ROSHEN-ko) csokoládégyár.

Pjotr Porosenkót régi kapcsolat fűzi Viktor Janukovicshoz. Porosenko a Régiók Pártja egyik alapítója. Jó viszony fűzi Leonyid Kucsma volt ukrán elnökhöz és Nyikolaj Azarov volt miniszterelnökhöz is.

2001-ben Kucsma leváltotta az akkori miniszterelnököt, Viktor Juscsenkót. Porosenko Juscsenko politikai táborához állt. Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk a Költségvetési Bizottság élére ültette Porosenkót. Porosenkónak sikerült elérnie, hogy cégei kedvező megrendeléseket kapjanak. Grúzia Mihail Szaakasvili idején hajókat rendelt tőle, a gyerekek részvételével zajló ukrajnai állami rendezvényeken előszeretettel osztogattak Roshen csokoládét.

Viktor Juscsenko elnöksége idején az állami rendezvények, fogadások elképzelhetetlenek voltak Roshen csokoládé nélkül. Juscsenko Porosenkót a Nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárává nevezte ki.

2005-ben Porosenkót azzal vádolták meg, hogy az indokoltnál nagyobb hatalmat összpontosított a kezében, egyfajta új NKVD-t akart kiépíteni, nyomást gyakorolt az igazságszolgáltatásra, „telefonokkal” intéztetett el bírósági ügyeket. Juscsenko leváltotta Porosenkót.

Ezt követően az oligarcha az Ukrán Nemzeti Bank Ellenőrző Bizottságának élére került, majd külügyminiszter lett (2009-2010).

Porosenko Janukovics elnöksége idején is tárcát kapott, köszönhetően Azarovhoz fűződő jó viszonyának gazdasági miniszter lett 2012-ben. A 2012-es parlamenti választásokon egyéni mandátumot szerzett Vinnyicában.

2013 végén Porosenko ismét köpönyeget cserél, és a Majdant támogatja. A Majdanon égő gumikat Porosenko szállította a tüntetőknek. Janukovics elűzése után szinte azonnal megkezdi a kampányt: a (megvásárolt?) közvéleménykutatók és véleményformálók már kora tavasz óta Porosenko győzelmét jelzik előre.

 

 

 

(globalaffairs.ru)

 

Cimkék: Porosenko, Kucsma, Roshen csokoládé, Juscsenko, Janukovics, Azarov,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat