OROSZVILAG.HU


Kijev új módon ünnepelte a győzelem napját

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-05-09 15:59:45  |  
Oroszvilag.hu

Kijev új módon ünnepelte a győzelem napját

Nagy rendőri készültség az ukrán fővárosban 

 Kijev új módon ünnepelte a győzelem napját

Különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be Kijevben a Győzelem napján, melyet most már hivatalosan A nácizmus feletti európai győzelem napjának neveznek. Megduplázták a rendőrök számát, a város központjában érezhető volt a rendőrök és különleges egységek jelenléte.

Petro Porosenko ukrán elnök megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét, de a korábbi szokásoktól eltérően nem a polgárok kíséretében. Jelen voltak viszont Ukrajna korábbi elnökei, Leonyid Kravcsuk, Leonyid Kucsma és Viktor Juscsenko.

Porosenko katonák előtt tartott ünnepi beszédében kijelentette, hogy Ukrajnának nem szabad „orosz módon” ünnepelnie a Győzelem napját. Ezért katonai dísszemlére ma nem is került sor Kijevben. A veteránokat mindenesetre ukrán és orosz nyelven is köszöntötték.

A fokozott rendőri készültségnek hála sikerült megakadályozni a komolyabb összetűzéseket az ukrán fővárosban, csak egy kisebb konfliktus tört ki az emlékezők és ukrán nacionalisták között.

Porosenko május 8-án Gdanskban vett részt a második világháború lezárásáról megemlékező ünnepségen, ahol Oroszország politikáját bírálta.

 

 

(president.gov.ua, Kommerszant)

 

 

 

Cimkék: Porosenko, Győzelem napja, Ukrajna, Kijev, ukrán főváros
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat