OROSZVILAG.HU


Moszkvába vezetett az új moldovai elnök első útja

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2017-01-18 17:30:15  |  
Oroszvilag.hu

Moszkvába vezetett az új moldovai elnök első útja

Idő kell a megromlott kapcsolatok helyreállítására

Moszkvába vezetett az új moldovai elnök első útja

 

Ígéretéhez híven Moszkvába vezetett első hivatalos külföldi útja Igor Dodon nemrég megválasztott moldovai elnöknek. A moldovai államfő január 17-én a moszkvai Kremlben folytatott tárgyalásokat orosz kollégájával.

Vlagyimir Putyin szerint a találkozás konstruktív és baráti légkörben zajlott. Moldávia Oroszország fontos partnere az orosz elnök szerint, Moszkva támogatja Moldova területi egységét és semlegességét. Az elmúlt években nem éppen jól alakult a moldovai-orosz viszony, a kereskedelem mértéke a felére esett vissza. A moldovai áruk elvesztették hagyományos orosz piacukat.

Igor Dodon szerint a látogatás történelmi jelentőségű a moldovai-orosz kapcsolatok szempontjából. Szavai szerint Moldova elkötelezett, hogy stratégiai együttműködést folytasson Oroszországgal.

Kérdésre válaszolva Putyin elmondta, hogy az orosz piacok megnyitása a moldovai áruk előtt attól függ, hogyan alakulnak az EU és Moldova közti szabadkereskedelmi és társulási megállapodásból következő fejlemények. Dodon szerint országa semmit nem nyert az EU-val történt megállapodásból, és ő kezdeményezni fogja annak érvénytelenítését.

 

 

(kremlin.ru)

 

 

Cimkék: Igor Dodon, Oroszország, Moldova, Putyin,
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat